Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina

Återhämtning och återuppbyggnad i Ukraina

Construction workers work on a building in Ukraine
SERGEI SUPINSKY/AFP via Getty Images
Återhämtning och återuppbyggnad i Ukraina

EU:s aktuella stöd

Det kommer att krävas en större global ekonomisk satsning för att bygga upp Ukraina igen när kriget är över. EU bidrar redan i hög grad till landets motståndskraft, men mer stöd måste till på medellång och lång sikt för att på nytt bygga upp grunderna för ett fritt och välmående land som är förankrat i europeiska värden och väl integrerat i den europeiska och globala ekonomin. Vi vill också stödja landet på dess väg mot ett EU-medlemskap.

Sedan Rysslands anfallskrig inleddes har EU, medlemsländerna och de europeiska finansinstituten genom en Team Europe-strategi fått fram nästan 98 miljarder euro i ekonomiskt, humanitärt och militärt bistånd och katastrof- och budgetbistånd:

  • 47,9 miljarder euro i stöd till den övergripande ekonomiska, sociala och finansiella motståndskraften. Det omfattar ett extraordinärt ekonomiskt stödpaket på 18 miljarder euro under 2023.
  • 33,1 miljarder euro i militärt bistånd via den europeiska fredsfaciliteten och EU-länderna direkt.
  • Upp till 17 miljarder euro som EU-länderna har fått för att tillgodose behoven hos de personer som flyr från kriget.

EU främjar också gröna reformer och grön återuppbyggnad och modernisering av Ukraina bilateralt inom det östra partnerskapet och energigemenskapen.

Så länge kriget pågår kan vi inte säga något om de totala återuppbyggnadsbehoven i Ukraina. Men det är ändå viktigt att redan nu utforma de viktigaste byggstenarna för den kommande internationella insatsen.

Ukrainafaciliteten

För att hjälpa Ukraina med sin återhämtning, återuppbyggnad och modernisering har EU skapat en ny stödmekanism för perioden mellan 2024 och 2027. Ukrainafaciliteten är ett särskilt instrument som ska ge EU möjlighet att förse Ukraina med upp till 50 miljarder euro i stabilt och förutsägbart ekonomiskt stöd under den perioden.

Faciliteten är ett bevis på EU:s engagemang för att stödja Ukraina under Rysslands pågående anfallskrig och under Ukrainas väg mot EU-medlemskap.

Läs mer om Ukrainafaciliteten

Myndighetsövergripande givarsamordningsplattform för Ukraina

Den myndighetsövergripande givarsamordningsplattformen för att stödja Ukrainas återhämtnings- och återuppbyggnadsarbete lanserades den 26 januari 2023. Plattformen ska sörja för samordningen mellan internationella givare och finansieringsorganisationer och säkerställa att stödet blir konsekvent, transparent och ansvarsfullt.

Målet är en bättre samordning mellan alla huvudaktörer som ger kortsiktigt ekonomiskt stöd men också stöd till återuppbyggnadsfasen på längre sikt. Plattformen bygger vidare på resultaten från konferenserna i Lugano, Berlin och Paris för att överbrygga klyftan mellan behov och resurser.

Läs mer om givarsamordningsplattformen för Ukraina

Mobilisering av internationellt stöd

Det är nu som Ukraina behöver hjälpen som mest. Kommissionen och dess partner mobiliserar internationellt stöd till Ukrainas ekonomiska och sociala stabilisering, återuppbyggnad och återhämtning från krigets konsekvenser. 

Internationell expertkonferens om Ukrainas återhämtning, återuppbyggnad och modernisering

I oktober 2022 stod kommissionen och Tyskland som G7:s ordförandeland tillsammans värdar för en internationell expertkonferens om Ukrainas återhämtning, återuppbyggnad och modernisering i Berlin. Konferensen var ytterligare ett viktigt steg som visade EU:s och det internationella samfundets orubbliga stöd för Ukraina. Konferensen visade också att kommissionen och det internationella samfundet kommer att fortsätta att hjälpa Ukraina med mer än bara landets akuta behov längs vägen mot ett EU-medlemskap.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfte fram tre faktorer som är viktiga för en lyckad återuppbyggnad av Ukraina:

  • Vi måste se till att Ukraina hela tiden får det stöd landet behöver – från katastrofbistånd och rehabiliteringsstöd till långsiktig hjälp med återuppbyggnaden.
  • Rätt mekanism måste finnas för att göra stödet så brett och inkluderande som möjligt.
  • Ukrainas återuppbyggnadsarbete måste bli en konkret del av vägen mot EU-medlemskap.

Med tanke på vad som står på spel måste återhämtningsarbetet vara en inkluderande process med många aktörer från både den offentliga, den privata sektorn och internationella organisationer. Därför samlade konferensen världskända experter från olika discipliner och områden liksom företrädare för civilsamhället och den privata sektorn och den ukrainska regeringen.

Stöd till Ukrainas skolor

Eftersom Ukrainas framtid börjar i landets skolor aviserade Ursula von der Leyen i sitt tal om tillståndet i unionen 2022 att EU ska stödja arbetet med att återställa skadade skolor med 100 miljoner euro.

Kommissionen har anslagit cirka 14 miljoner euro för att köpa skolbussar så att ukrainska barn kan ta sig säkert till skolan. Dessutom har kommissionen dragit igång en EU-kampanj för donationer av skolbussar till Ukraina. Donerade bussar skickas till landet med hjälp av EU:s civilskyddsmekanism.

Kommissionen kommer samtidigt att arbeta med Ukraina för att se till att landet har smidig tillgång till den inre marknaden. Man vill också stärka landet så att det kan få ut mesta möjliga av sin potential, hjälpa till att snabba på tillväxten och skapa möjligheter.

Läs mer om skolbussarna till Ukraina