Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina

Skolbussar till Ukraina

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Hjälp de ukrainska barnen att ta sig säkert till skolan

EU:s solidaritetskampanj

Skador
på Ukrainas utbildningssystem
5,7 miljoner
skolbarn har drabbats av Rysslands angrepp
Över 2 800
skollokaler har skadats eller förstörts

Solidaritetskampanj för att donera bussar

Kommissionen uppmanar offentliga och privata aktörer i och utanför EU att de kommande månaderna gå samman och visa solidaritet genom att donera bussar så att de ukrainska barnen kan återvända till sina skolor på ett säkert sätt.

De som vill donera bussar kan vända sig till EU:s civilskyddsmekanism som redan har slussat livsviktig hjälp till Ukraina och dess befolkning, bland annat bostäder, mat, sjukhusutrustning, ambulanser och brandbilar.

Videoklipp

Så donerar du

Om du företräder en offentlig aktör eller ett privat företag i EU som vill donera bussar, läs först svaren på de vanliga frågorna nedan. Du kan också kontakta EU-kommissionens representationskontor i ditt land för ytterligare information om kampanjen.

Om du vill donera bussar ska du fylla i uppgifter om ert erbjudande genom att fylla i dokumentet Tekniska specifikationer för erbjudanden om bussar nedan och skicka det till: EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu). Läs noggrant igenom fliken Förklaringar i Excelfilen.

13 JANUARI 2023
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Ladda ner

Om du har några frågor kan du vända dig till EU-kommissionens centrum för samordning av katastrofberedskap som har ett särskilt team som kan hjälpa dig. Skriv till EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu).

19 NOVEMBER 2022
FAQs School buses for Ukraine campaign
svenska
(224.49 KB - PDF)
Ladda ner

Donationer hittills

Totalt över 300 bussar är redan på väg från EU och EU-länderna. Många av dem har donerats av städer, regioner, myndigheter och transportorganisationer i elva EU-länder.

EU:s aktuella stöd

EU har stöttat Ukraina ända sedan Ryssland inledde sitt oberättigade militära angrepp. EU-invånarna har öppnat sina hjärtan och hem för över 8 miljoner ukrainare som flytt från Putins bomber och över 4 miljoner flyktingar har ansökt om tillfälligt skydd i EU. Skolor i EU-länderna har tagit emot tusentals ukrainska barn. Trots förstörelse och uppoffringar ser ukrainarna på framtiden med tillförsikt och hopp. Och framtiden börjar med att se till att skolorna är öppna och att barnen kan ta sig dit.