Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

Inom den globala kampanjen och givarevenemanget ”Stand Up for Ukraine” samlades 9,1 miljarder euro in till människor som flyr invasionen och antingen stannar i landet eller beger sig utomlands. EU-kommissionen bidrog med 1 miljarder euro. Dessutom har Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling aviserat ytterligare 1 miljard euro i lån för att täcka behoven hos de människor som flytt invasionen.

Den solidaritet som länder, företag och människor från hela världen visar är ett ljus i mörkret. Kampanjen Stand Up For Ukraine har samlat in 9,1 miljarder euro till människor, både i och utanför Ukraina, som flyr undan bomberna. EBRD bidrar dessutom med ytterligare 1 miljard euro. Och mer är på väg. Vi kommer att fortsätta med vårt stöd. Och när bomberna väl har slutat falla kommer vi att hjälpa det ukrainska folket att återuppbygga landet. Vi kommer att fortsätta att stå upp för Ukraina.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

I dag har vi samlat in mer än 12,4 miljarder kanadensiska dollar för att fortsätta stödja de ukrainare som har tvingats på flykt på grund av Putins pågående och oberättigade krig. Oavsett om det handlar om mat, vatten eller vård kommer vi att fortsätta att hålla er om ryggen och ge er det stöd som ni behöver just nu. Vi står upp för Ukraina.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau

Givarkonferensen ”Stand Up For Ukraine” avslutade den bredare kampanj i sociala medier som lanserades av EU-kommissionen och Kanadas regering den 26 mars, i partnerskap med Global Citizen. 

Kampanjen var ett svar på en uppmaning om stöd från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Kampanjens mål var att samla in pengar och mobilisera andra former av stöd för att tillgodose behoven hos alla som flyr i Ukraina:

  • För de över fyra miljoner människor som redan har sökt skydd i EU och för andra som kan komma: pengarna ska användas för att tillgodose deras behov på kort och medellång sikt i EU-länderna, med allt från mat, boende och hälso- och sjukvård till utbildning och sysselsättning.
  • För de 6,5 miljoner människor, däribland 2,5 miljoner barn, som har flytt sina hem men stannat kvar i Ukraina och som nu har blivit internflyktingar: pengarna och gåvorna kommer att ge dem livsnödvändig humanitär omvårdnad.

Som ett erkännande av Polens viktiga insatser för att stödja dem som flyr från invasionen av Ukraina hölls givarevenemanget i Warszawa med medverkan av Polens president Andrzej Duda.

 

Multimedia

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

Social media kit

28 JUNI 2022
Stand Up for Ukraine: social media kit