Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Tragerea la răspundere a Rusiei

Încălcări ale dreptului internațional

UE este ferm hotărâtă să se asigure că nu rămân nepedepsite crimele de război comise în Ucraina.

Crimele împotriva umanității, crimele de război, genocidul și crima de agresiune sunt considerate cele mai grave încălcări ale dreptului internațional, fiind denumite și crime internaționale.

Ucraina investighează peste 69 000 de incidente legate de presupuse crime internaționale, dar numărul real al acestor atrocități ar putea fi și mai mare.

 • 14 state membre ale UE

  au deschis deja anchete naționale privind crimele internaționale comise în Ucraina

 • 6 state membre ale UE

  Polonia, Letonia, Estonia, Slovacia, România și Lituania fac parte din echipa comună de anchetă sprijinită de Eurojust, împreună cu Ucraina și Curtea Penală Internațională (CPI)

Ce este o crimă de agresiune

Crima de agresiune este, în general, comisă de cea mai înaltă conducere politică și militară a unei țări împotriva suveranității, integrității teritoriale sau independenței politice a altei țări. Printre crimele de agresiune se numără invazia, ocupația militară, anexarea prin utilizarea forței, bombardamentele și blocada militară a porturilor, iar Rusia se face vinovată de toate acestea.

Întrucât Rusia nu a acceptat jurisdicția CPI, Comisia propune opțiuni alternative pentru a se asigura că se înfăptuiește justiția și pentru crima de agresiune.

Urmărirea penală a crimelor comise de Rusia în Ucraina

Deși continuă să sprijine activitatea CPI, Comisia, alături de comunitatea internațională, face demersuri pentru crearea unui tribunal care să investigheze și să urmărească penal crima de agresiune a Rusiei.

Pentru a contribui la coordonarea colectării de probe, Comisia a înființat la Haga un Centru internațional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei, integrat în echipa comună de anchetă existentă, sprijinită de Eurojust. Centrul va sprijini coordonarea anchetelor și continuarea colectării de probe privind crimele de război comise în Ucraina.

În plus, Comisia continuă să sprijine mecanismele existente prin:

 • consolidarea capacităților CPI cu peste 10 milioane EUR de la începutul invaziei
 • consolidarea Parchetului General al Ucrainei, cu peste 6 milioane EUR pentru echipamente și materiale informatice
 • adaptarea Eurojust la această sarcină: odată cu modificarea Regulamentului Eurojust, agenția este în măsură să păstreze, să stocheze și să analizeze în condiții de siguranță dovezi ale crimelor internaționale, datorită unei noi baze de date
 • sprijinirea Eurojust și Europol, care acționează ca centre de coordonare pentru anchetele naționale desfășurate de statele membre ale UE
 • coordonarea cu partenerii noștri internaționali pentru a garanta asumarea răspunderii și un răspuns global. 

Despăgubiri pentru daunele produse

Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru daunele și distrugerile cauzate.

În martie 2022, după începerea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia a înființat Grupul operativ „Înghețare și punere sub sechestru”. Scopul Grupului operativ este să asigure o mai bună coordonare a sancțiunilor UE împotriva unor persoane și companii din Rusia și Belarus.

Grupul operativ este condus de Comisie și le permite statelor membre, precum și agențiilor UE, Eurojust și Europol, să colaboreze pentru identificarea, înghețarea și, acolo unde este posibil, confiscarea activelor rusești.

Grupul operativ colaborează îndeaproape cu parteneri internaționali, inclusiv cu autorități ucrainene și americane. La nivelul G7+, cooperează în mod regulat cu Grupul operativ „Elite, interpuși și oligarhi ruși” (REPO).

 • alt=""
  FAPT

  Active private în valoare de peste 28 de miliarde EUR înghețate în UE până în prezent

UE a introdus, de asemenea, obligații mai stricte în ceea ce privește înghețarea activelor. Ea a aprobat un nou criteriu de înscriere pe lista persoanelor și a entităților care fac obiectul sancțiunilor pentru a include și persoanele care beneficiază de transfer forțat de proprietate sau de control asupra filialelor rusești ale unor companii din UE. Acest lucru va garanta că nimeni nu va putea profita de pierderile suferite de companiile din UE atunci când filialele lor sunt achiziționate cu forța de către proprietari/manageri ruși. 

Reconstrucția Ucrainei

Cu ajutorul Grupului operativ „Înghețare și punere sub sechestru”, statele membre ale UE au înghețat active în valoare de peste 28 de miliarde EUR aparținând unor oligarhi și companii din Rusia și Belarus.

Circa 210 miliarde EUR din activele Băncii Centrale a Rusiei sunt imobilizate în UE.

UE a luat decizia de a utiliza profiturile din activele rusești imobilizate pentru a sprijini Ucraina. În funcție de ratele dobânzilor, veniturile generate în beneficiul Ucrainei de aceste active imobilizate s-ar putea ridica la aproximativ 2,5-3 miliarde EUR pe an. 

În iunie 2024, liderii G7 au decis să pună la dispoziție aproximativ 50 de miliarde USD sub formă de împrumuturi acordate de membrii G7, până la sfârșitul anului 2024, mobilizând veniturile extraordinare ale activelor suverane rusești imobilizate.

Eliminarea lacunelor juridice

În timp ce agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei continuă, este extrem de important ca sancțiunile UE să fie puse în aplicare pe deplin, iar încălcarea lor să nu fie permisă. Am consolidat legislația UE prin:

Scopul este de a consolida efectul disuasiv al sancțiunilor UE și de a pune la dispoziția statelor membre instrumentele juridice necesare pentru a confisca un număr tot mai mare de active, dacă acestea sunt legate de o infracțiune.