Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Izbjeglice iz Ukrajine: potpora za obrazovanje

   

Ove su informacije dostupne i na sljedećim jezicima: ukrajinskom | українська |  ruskom | русский

Potpora za obrazovanje

Children in a school class

Mnoge izbjeglice iz Ukrajine djeca su školske dobi. Pohađanje školske nastave pomoći će u ublažavanju psihološkog stresa kojem su izložena, dati im osjećaj stabilnosti i normalnosti te perspektivu za budućnost.  

Komisija

  • pruža financijsku potporu za škole, strukovno obrazovanje i osposobljavanje te rani i predškolski odgoj i obrazovanje putem kohezijskih fondova EU-a te programa Erasmus+ i Europskih snaga solidarnosti
  • koordinira skupinu EU-a za solidarnost s Ukrajinom u obrazovanju kako bi se utvrdile potrebe ukrajinske djece i pružila potpora državama članicama koje su im domaćini, uključujući uzajamno učenje i političke smjernice
  • osigurava pristup nastavnim materijalima na ukrajinskom jeziku te internetske resurse i tečajeve za nastavnike putem portala School Education Gateway
  • osigurava potporu nastavnicima među izbjeglicama pristupom programima EU-a i razmjenama u zajednici eTwinning

Europska zaklada za osposobljavanje uspostavila je resursni centar s informacijama o tome kako da osobe koje su pobjegle iz Ukrajine nastave ili započnu obrazovanje i osposobljavanje u zemljama EU-a, kako da se njihove kvalifikacije pravilno protumače ili priznaju za potrebe rada ili studiranja te kako da pronađu mogućnosti zapošljavanja.

Hrvatsko-ukrajinski piktogrami za učenike i nastavnike

alt=""

Ova praktična knjižica, koja sadržava piktograme, može pomoći ukrajinskim i hrvatskim govornicima da prevladaju prve komunikacijske prepreke.

Preuzimanje

Europski istraživački prostor za Ukrajinu

Portal europski istraživački prostor za Ukrajinu jedinstvena je kontaktna točka za usluge informiranja i potpore za istraživače koji djeluju u Ukrajini i one koji bježe iz te zemlje. Portal objedinjuje inicijative na razini EU-a, po zemljama i od nevladinih skupina. Cilj mu je pomoći pogođenim istraživačima da pronađu smještaj i mogućnosti za zapošljavanje, olakšati priznavanje diploma i ponuditi druge usluge.

Portal je pokrenut u okviru postojeće mreže EURAXESS, koja pruža potporu istraživačima i povezuje više od 600 centara i 43 nacionalna portala država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa. 

Druge inicijative EU-a uključuju pristup postojećoj inicijativi EURAXESS-a Science4Refugees, kojom se izbjeglicama pronalaze prilike za stažiranje te radna mjesta u nepunom i punom radnom vremenu, kao i pristup Europskoj istraživačkoj zajednici i aktivnostima Marie Skłodowska-Curie za ugrožene istraživače.

Dokumenti

4. SIJEČNJA 2023.
Factsheet - Refugees from Ukraine: Support to school children and teachers English