Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az Ukrajnából menekülők jogai az EU-ban

Miután belépett az EU-ba, személyes körülményeitől függően Ön több lehetőség közül választhat. A hatóságok az Ön egyedi helyzetére figyelemmel fogják tájékoztatni arról, hogy milyen jogok illetik meg.

Ezeket az információkat a következő nyelveken is közzétesszük: ukrán | українська | orosz | русский

Ön átmeneti védelemben részesülhet

Ha Ön állandó tartózkodási hellyel rendelkezik Ukrajnában, és 2022. február 24-én vagy azt követően a háború elől menekülve hagyta el az országot, bármely uniós országban jogosult lehet átmeneti védelemre. Az átmeneti védelem időtartama legalább egy év, amely az ukrajnai helyzettől függően meghosszabbítható. Az átmeneti védelemről szóló irányelv szerinti jogok közé tartozik a tartózkodási engedély, a hozzáférés a munkaerőpiachoz és lakhatáshoz, orvosi segítség, és a gyermekek számára hozzáférés az oktatáshoz. Bárkinek, aki jogszerűen tartózkodik az EU-ban, joga van alapszintű bankszámlát nyitni. Így Önnek is joga lesz alapszintű bankszámlát nyitni.

Ön nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújthat be az EU-ban

Az átmeneti védelemben részesülő személyeknek bármikor jogukban áll nemzetközi védelem (menedékjog) iránti kérelmet benyújtani.

Ha emellett dönt, akkor az Ön átmeneti védelmi jogállását felfüggeszthetik addig, ameddig Ön menedékkérői jogállással rendelkezik, és megilletik Önt az ahhoz kapcsolódó jogok. Ha a vizsgálat végén az Ön menedékjog iránti kérelmét elutasítják, és a jelenlegi átmeneti védelem továbbra is érvényben van az EU-ban, az Ön átmeneti védelmi jogállása ismét érvénybe lép.

Tájékozódjon arról, hogy az Ön esetében milyen gyakorlatot követ az adott tagállam, és ez alapján döntsön arról, hogy az átmeneti védelmi jogállását igazoló tartózkodási engedély mellett kérelmez-e nemzetközi védelmet is.

Ön segítséget kérhet a hazaszállításhoz

Állampolgárságától és a nemzetközi védelemhez való jogtól függetlenül, ha Ön Ukrajnában élt, és a háború elől menekült el, átlépheti az uniós határt. Ha biztonságosan visszatérhet hazájába, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal vagy szervezetekkel, hogy segítsenek Önnek a visszatérésben.

A hazautazásával kapcsolatos segítségért kérjük, forduljon származási országának nagykövetségéhez/konzulátusához a tartózkodási helye szerinti uniós tagállamban. Az EU-ország nemzeti hatóságai segíteni tudnak Önnek abban is, hogy felvegye a kapcsolatot nagykövetségével/konzulátusával, amennyiben problémákba ütközne, és segítséget nyújthatnak hazaszállításához.

Önt megilletik az uniós fogyasztói jogok is

Mindaddig, amíg az EU-ban tartózkodik, az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok Önt is védik. Az uniós fogyasztóvédelmi szabályozás gondoskodik arról, hogy a veszélyes termékek ne kerülhessenek piaci forgalomba, és mindenki, aki az EU-ban bankszámlát nyit, utazik, mobiltelefon-díjcsomagra fizet elő vagy az interneten vásárol, tisztességes bánásmódban részesüljön.

Ismerje meg fogyasztói jogait