Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Na begu iz Ukrajine: vaše pravice v EU

Po vstopu v EU imate na voljo več možnosti, ki so odvisne od vaših osebnih okoliščin. Organi vas bodo ustrezno obvestili o vaših pravicah.

Te informacije so na voljo tudi v naslednjih jezikih: ukrajinščina | українська | ruščina | русский

Prizna se vam lahko začasna zaščita

Če ste imeli stalno prebivališče v Ukrajini in ste po 24. februarju 2022 zapustili državo, da bi pobegnili pred vojno, ste lahko upravičeni do začasne zaščite v kateri koli državi EU. Začasna zaščita bo trajala najmanj eno leto in se lahko podaljša glede na razmere v Ukrajini. Pravice iz direktive o začasni zaščiti vključujejo dovoljenje za prebivanje, dostop do trga dela in stanovanja, zdravstveno pomoč in dostop do izobraževanja za otroke. Vsakdo, ki zakonito prebiva v EU, ima tudi pravico do odprtja osnovnega bančnega računa. Pravico boste imeli tudi do odprtja osnovnega bančnega računa.

Zaprosite lahko za mednarodno zaščito v EU

Upravičenci do začasne zaščite imajo pravico, da kadar koli vložijo prošnjo za mednarodno zaščito (azil).

Če se odločite za to, vam začasna zaščita lahko preneha veljati, dokler imate status in pravice prosilca za azil. Če je vaša prošnja za azil po obravnavi zavrnjena, trenutna začasna zaščita v EU pa še vedno velja, se vaš status začasne zaščite obnovi.

Pozanimajte se o praksah v državi članici in se nato odločite, ali je poleg dovoljenja za prebivanje, ki dokazuje status začasne zaščite, primerno zaprositi še za mednarodno zaščito.

Zaprosite lahko za pomoč pri repatriaciji

Če ste živeli v Ukrajini in bežite pred vojno, bi vam moralo biti prečkanje meje EU ne glede na državljanstvo in pravico do mednarodne zaščite omogočeno. Če se lahko varno vrnete v domovino, se obrnite na ustrezne organe ali organizacije, ki vam bodo pomagali pri vrnitvi.

Za pomoč pri repatriaciji se obrnite na veleposlaništvo/konzulat svoje izvorne države v državi EU, v kateri trenutno prebivate. Nacionalni organi v tej državi vam lahko v primeru težav pomagajo tudi pri vzpostavitvi stika z vašim veleposlaništvom/konzulatom in vam ponudijo pomoč pri repatriaciji.

Imate potrošniške pravice

Med bivanjem v EU ste zaščiteni z zakonodajo EU o varstvu potrošnikov. Ti predpisi onemogočajo dajanje nevarnih proizvodov ter vam zagotavljajo pošteno obravnavo na primer pri odpiranju bančnega računa, rezervaciji potovanja, podpisu pogodbe z operaterjem mobilne telefonije ali pri nakupih prek spleta.

Seznanite se s svojimi potrošniškimi pravicami