Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Priprave na odhod iz Ukrajine

Pregled

Preden zapustite Ukrajino in se odpravite na pot v eno od držav EU, s seboj vzemite veljavne potovalne dokumente, če je le možno. Vendar za vstop v EU ne bi smelo biti ovira, če potovalnih dokumentov ali zdravstvene dokumentacije (potrdilo o cepljenju, test COVID-19) nimate s seboj.

Vse države EU, ki mejijo na Ukrajino, iz humanitarnih razlogov dovoljujejo vstop vsem ljudem, ki bežijo pred vojno v Ukrajini, ne glede na to, ali imajo biometrični potni list ali ne. To velja tudi za otroke. Če imate ukrajinsko državljanstvo in biometrični potni list, lahko v EU vstopite tako, da na meji predložite potni list. V vseh drugih primerih vas bodo države EU sprejele iz humanitarnih razlogov.

Kako lahko dokažem svoje državljanstvo?

Okvirni seznam dokumentov, ki jih lahko uporabite za dokazovanje ukrajinskega državljanstva, tudi če je njihova veljavnost potekla:

  • potni listi katere koli vrste (nacionalni potni listi, diplomatski potni listi, službeni potni listi, skupinski potni listi in nadomestni potni listi, vključno s potnimi listi otrok)
  • nacionalne osebne izkaznice (vključno z začasnimi)
  • vojaške knjižice in vojaške osebne izkaznice
  • pomorske knjižice, službene izkaznice kapitanov in mornarski potni listi
  • potrdila o državljanstvu
  • drugi uradni dokumenti, v katerih se omenja ali jasno navaja državljanstvo

Če imate drugo državljanstvo in za vstop v EU velja vizumska obveznost, morate predložiti vizum za kratkoročno bivanje, če ga imate. Če nimate vizuma za kratkoročno bivanje, vam morajo države EU vseeno dovoliti vstop, da bi vam olajšale repatriacijo v izvorno državo.

Bodo na meji preverili moje dokumente?

Države EU lahko glede na trenutne razmere v Ukrajini izvajajo mejne kontrole na svojih mejah, pa tudi na drugi, varni lokaciji stran od meje. Kontrole se lahko izvajajo med prevozom na varno lokacijo ali po njem. Morda boste morali biti med izvajanjem teh kontrol na voljo organom na varni lokaciji.

Kakšne so moje pravice in obveznosti?

Ne glede na državljanstvo ste upravičeni do takojšnje pomoči in takojšnjih informacij o svojih pravicah. To vključuje začasno zatočišče in izpolnjevanje osnovnih potreb, kot so hrana in zdravila. Dodatne pravice so odvisne od statusa, ki ga prejmete v EU, zato se lahko razlikujejo.

Policijsko preverjanje in drugi upravni pregledi so iz varnostnih in migracijskih razlogov mogoči kadar koli, tudi na ozemlju držav članic. Pomembno je, da sodelujete in policiji, mejni straži ali drugim pristojnim organom predložite zahtevane dokumente in informacije. V določenih okoliščinah se lahko od vas zahteva, da ste med temi pregledi organom na voljo v za to določenih prostorih.

Če otroci sami prečkajo zunanje meje brez staršev ali drugih odgovornih oziroma poznanih odraslih oseb, ki bi jih spremljale ali pričakovale ob prihodu, morate obvestiti organe, ki vas bodo napotili na službe za zaščito otrok.