Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával
Female ukrainian army soldier runs and waves flag of Ukraine at sunset
olehslepchenko/Adobe stock
Szlava Ukrajni

Az ukrán ellenállás egy éve

Támadás a béke és a demokrácia ellen

Egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én az orosz haderők teljes körű inváziót indítottak Ukrajna ellen. Oroszország agressziós háborúja halált és pusztítást hozott Ukrajnában.

Ukrajna kontinensünk középpontjává vált. Hiszen ez az a hely, ahol az értékeinkért és szabadságunkért küzdenek, ahol Európa jövője íródik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Composition: Children attend their first lesson as they mark the start of a new academic year at a general educational school in Avdiivka and A destroyed classroom is seen in a school in Avdiivka
Andriy Andriyenko/SOPA Images/LightRocket and Chris McGrath/Getty Images

 

A háború hatása a mindennapi életre

Amikor először kezdtek záporozni az orosz bombák Ukrajna településeire, a polgári lakosság mindent megtett, hogy amennyire csak lehet, folytassa a mindennapi életét, dacolva a veszéllyel és a zűrzavarral. De néhány hónap alatt a háború és a nem szűnő erőszak ellehetetlenített mindenfajta hétköznapi tevékenységet, mely korábban magától értetődő volt: lemenni a sarki közértbe kenyérért, elvinni a gyerekeket az iskolába.

Composition of photos: Korshiv Bread Bakery and  Ukrainian volunteers distribute bread to residents of the town of Balakliya
Yurii Rylchuk/ Ukrinform/Future Publishing and Van der Stockt for Le Monde/Getty Images

Fejet hajtunk a bátor ukránok előtt

A számok és a statisztikák önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy teljes képet kapjunk a háborút elszenvedő emberek mindennapjairól. Ezért közreadunk néhány beszámolót azoktól, akik a leginkább megszenvedték az Oroszország által végrehajtott atrocitásokat.

Mindaddig segítjük Ukrajnát, amíg erre szükség van

Attól a naptól kezdve, hogy Oroszország indokolatlan és jogsértő háborút indított Ukrajna ellen, az Európai Unió és szövetségesei egységet alkotva, töretlenül támogatják Ukrajnát. A háború kezdete óta az Európai Unió 67 milliárd euró összegű gazdasági, humanitárius és katonai támogatást nyújtott Ukrajnának.

A háború időtartama alatt és azt követően is folytatódni fog a Kijevnek nyújtott támogatás. 

Bővebben arról, hogyan segíti az EU Ukrajnát

Másrészről az Európai Unió diplomáciai eszközökkel és szigorú szankciók révén fenntartja az orosz kormányra gyakorolt nyomást.

Bővebben az Oroszországgal szembeni uniós szankciókról

Szoros politikai együttműködés

A háború hatása Európában és Európán kívül

Oroszország agressziós háborúja világszerte érezteti a hatását, és különösen a legkiszolgáltatottabbakat sújtja. Az ukrán infrastruktúrában bekövetkezett károk világszerte emberek millióinak élelmezését veszélyeztetik

Az Európai Unió lépéseket tesz annak érdekében, hogy a nemzetközi együttműködés révén helyreálljon a globális élelmezésbiztonság. Emellett humanitárius segítségnyújtást és támogatást mozgósít a leginkább érintett mezőgazdasági termelők számára.

Ukrajna szebb jövőjének megalapozása

A local girl hugs Ukrainian soldier on Liberty Square during the celebration of the city's liberation on November 12, 2022 in Kherson, Ukraine.
Andrii Dubchak/Donbas Frontliner via Zaborona/Global Images Ukraine via Getty Images

Az Ukrajna és népe iránt tanúsított uniós szolidaritás szemernyit sem hagyott alább. Tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak az ukrán nép jövője, hanem az egész európai kontinens jövője forog kockán. A szabadság és a demokrácia elválaszthatatlan az európai szellemiségtől, és ezekből sosem fogunk engedni.

Szilárd meggyőződésünk, hogy Ukrajna győzedelmeskedni fog, hiszen az igazság az ő oldalán áll. Amikor ez bekövetkezik, az Európai Unió Ukrajna mellett áll majd, és segíteni fogja az országot a talpra állás, a helyreállítás és az újjáépítés során.

Megvan bennünk a politikai akarat ahhoz, hogy felelősségre vonjuk a bűncselekmények és az agresszió elkövetőit.  Az EU – amellett, hogy továbbra is támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróság munkáját – kész együttműködni a nemzetközi közösséggel olyan ad hoc nemzetközi vagy különös hatáskörű „hibrid” törvényszék létrehozásában, amelynek célja Oroszország agressziós bűntetteinek kivizsgálása és az elkövetők büntetőeljárás alá vonása. A bizonyítékgyűjtés koordinálását elősegítendő létre fogunk hozni egy, az Ukrajna elleni agresszió bűntettével kapcsolatos büntetőeljárással foglalkozó, hágai székhelyű nemzetközi központot.