Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

Solidariteitscorridors tussen de EU en Oekraïne

Reddingslijn voor de Oekraïense economie, sleutel tot wereldwijde voedselzekerheid

Het is van vitaal belang dat Oekraïne zijn handelsroutes open houdt, zodat goederen in beide richtingen getransporteerd kunnen worden. Bij het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne in februari 2022 werd dit transport geblokkeerd.

In mei 2022 heeft de Commissie het Actieplan voor solidariteitscorridors gelanceerd, om alternatieve logistieke routes (solidariteitscorridors) via het spoor, de weg en de binnenwateren tot stand te brengen.

Het belang van de solidariteitscorridors

alt=""
Cruciaal voor de bescherming van de wereldwijde voedselzekerheid
Agricultural goods
Cruciaal voor de export van Oekraïense landbouwproducten
Fuel, humanitarian aid
De eerste optie voor Oekraïne om alle benodigde goederen (brandstof, humanitaire hulp) te importeren

Oekraïne is een van de grootste graanexporteurs ter wereld

Barley
Gerst: de op twee na grootste producent ter wereld
Maize
Mais: de op drie na grootste producent ter wereld
Wheat
Tarwe: de op vier na grootste producent ter wereld

Graanproductie is de hoeksteen van de Oekraïense economie en draagt bij tot de voedselvoorziening in veel landen wereldwijd.

Hoe hebben solidariteitscorridors al geholpen?

Tussen mei 2022 en januari 2024 kon Oekraïne dankzij de solidariteitscorridors ongeveer 122 miljoen ton goederen uit te voeren, waaronder 66 miljoen ton graan, oliehoudende zaden en aanverwante producten. Ca. 58% van het Oekraïense graan dat sinds het begin van de oorlog is geëxporteerd, is via de solidariteitscorridors geëxporteerd. Ongeveer 42% van het Oekraïense graan is uitgevoerd via de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee.

Dankzij de solidariteitscorridors kon Oekraïne ook ongeveer 45 miljoen ton goederen invoeren die het nodig heeft: van militaire en humanitaire hulp tot brandstof en andere producten.

De totale waarde van de handel via de solidariteitscorridors wordt geraamd op ongeveer 139 miljard euro, waarvan ruim 46 miljard euro voor Oekraïense uitvoer en meer dan 93 miljard euro voor Oekraïense invoer.

Export van graan uit Oekraïne 2022-2024

88,1 miljoen ton graan
geëxporteerd naar landen buiten de EU tussen maart 2022 en december 2023

Financiële bijdragen

De Europese Commissie investeert samen met financiële partnerinstellingen in capaciteitsuitbreiding, reparaties en liquiditeit voor exploitanten. Tot dusver is meer dan 2 miljard euro vrijgemaakt voor solidariteitscorridors om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten en de Oekraïense economie een reddingsboei te bieden. 

Belangrijkste ontwikkelingen

  1. September 2023

    De EU stelt 7 miljard euro beschikbaar voor belangrijke infrastructuurprojecten. Deze oproep staat voor het eerst ook open voor Oekraïense en Moldavische entiteiten.

  2. Juli 2023
    • Rusland beëindigt het Zwarte Zee-graaninitiatief
    • In een nieuwe studie over de spoorverbindingen van de EU met Oekraïne en Moldavië wordt voorgesteld om als eerste stap een traject met Europese spoorwijdte aan te leggen van Krakau/Katowice (Polen) naar Lviv (Oekraïne) en van Iasi (Roemenië) naar Chisinău (Moldavië).
  3. Juni 2023
    • Investeringen van 250 miljoen euro in 9 projecten in het kader van de solidariteitscorridors om de grensoverschrijdende verbindingen tussen Oekraïne, Moldavië en de EU te verbeteren.
    • Associatie van Oekraïne met de Connecting Europe Facility, het EU-programma voor infrastructuurfinanciering, met als doel de verbindingen tussen de EU en Oekraïne te verbeteren. Daardoor kan Oekraïne EU-financiering aanvragen op vervoers-, energie- en digitaal gebied. In mei 2023 hebben de EU en Moldavië een soortgelijke overeenkomst ondertekend.
  4. Januari 2023

    226 miljoen euro beschikbaar gesteld via een oproep voor militaire mobiliteit, waarmee de langetermijnconnectiviteit met Oekraïne en Moldavië en de solidariteitscorridors in Polen, Roemenië en Duitsland worden verbeterd.

  5. December 2022:

    240 miljoen euro aan investeringen in projecten voor militaire mobiliteit, ter verbetering van de infrastructuur van de solidariteitscorridors in Duitsland, Polen en Roemenië.

  6. Juli 2022

    Voorstel om het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) uit te breiden tot Oekraïne en Moldavië.

  7. Juni 2022

    Nieuwe overeenkomsten over wegvervoer tussen de EU, Oekraïne en Moldavië breiden de vervoersmogelijkheden over de weg uit. Vervoerders hebben nu geen vergunning meer nodig voor transit over en transacties tussen het grondgebied van de verschillende partners.

Factsheets

15 AUGUSTUS 2023
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
11 SEPTEMBER 2023
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform