Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Refugiații din Ucraina: sprijin pentru educație

   

Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська |  rusă | русский

Sprijin pentru educație

Children in a school class

Mulți refugiați din Ucraina sunt copii de vârstă școlară. Reîntoarcerea în sistemul de educație le reduce stresul psihologic, le dă un sentiment de stabilitate și normalitate și le permite să privească mai încrezători către viitor.  

Comisia:

  • finanțează sprijin pentru școli și unitățile de educație și formare profesională, precum și pentru unitățile de îngrijire și educație timpurie, prin fondurile de coeziune ale UE și prin programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate
  • coordonează un Grup european de solidaritate educațională pentru Ucraina, menit să identifice nevoile copiilor ucraineni și să ajute statele membre care îi găzduiesc, inclusiv prin învățare reciprocă și sprijin în materie de politici
  • oferă acces la materiale didactice în limba ucraineană și furnizează resurse online și cursuri pentru cadrele didactice, prin intermediul platformei School Education Gateway
  • sprijină cadrele didactice din rândul refugiaților, oferindu-le acces la programele UE și la schimburi în cadrul comunității eTwinning.

Fundația Europeană de Formare a creat un centru de resurse care oferă informații cu privire la modul în care persoanele care au fugit din Ucraina pot să își continue sau să își înceapă educația și formarea în țările din UE, să obțină recunoașterea calificărilor lor în scop profesional sau educațional și să găsească oportunități de angajare.

Pictograme româno-ucrainene pentru elevi și profesori

alt=""

Această broșură cu pictograme îi poate ajuta pe vorbitorii de ucraineană și de română să treacă peste primele greutăți de comunicare.

Descărcați

Spațiul european de cercetare pentru Ucraina

Portalul Spațiul european de cercetare pentru Ucraina este un ghișeu unic de informații și servicii de sprijin pentru cercetătorii care își desfășoară activitatea în Ucraina și pentru cei care fug din această țară din cauza războiului. Portalul reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară și din partea unor grupuri neguvernamentale. Scopul său este să îi ajute pe cercetătorii afectați să își găsească locuințe și oportunități de angajare, să faciliteze recunoașterea diplomelor lor și să le ofere și alte servicii.

Portalul este lansat în rețeaua EURAXESS existentă, care sprijină cercetătorii prin conectarea a peste 600 de centre și 43 de portaluri naționale din statele membre ale UE și din țările asociate la programul Orizont Europa. 

Alte inițiative ale UE includ accesul la Science4Refugees, o inițiativă EURAXESS care oferă stagii și locuri de muncă cu fracțiune de normă și normă întreagă pentru refugiați, precum și accesul la o comunitate europeană de cercetare și la acțiunile MSCA – Cercetători aflați în situație de risc.

Documente

4 IANUARIE 2023
Factsheet - Refugees from Ukraine: Support to school children and teachers English