Siirry pääsisältöön
EU:n solidaarinen tuki Ukrainalle

Ukrainan tie kohti EU-jäsenyyttä

Vihreää valoa jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle

EU-maiden johtajat sopivat 14.12.2023 EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta Ukrainan kanssa. He vahvistivat vankan tukensa maalle ja sen kansalle niin kauan kuin se on tarpeen.

EU:n neuvosto sai EU-maiden johtajilta tehtäväkseen laatia neuvottelukehyksen, kun Ukraina on toteuttanut komission 8.11.2023 antamissa suosituksissa esittämät uudistukset.

Eurooppa siintää kaikkien paremman tulevaisuuden puolesta kamppailevien ukrainalaisten silmissä. Ja yhdessä me voimme voittaa tämän kamppailun. Yhdessä voimme saattaa unionimme valmiiksi. Yhdessä voimme tuoda Ukrainan yhteiseen eurooppalaiseen kotiimme. Tämä on Ukrainan sankareiden ja Ukrainan marttyyrien unelma. Ja se on meidänkin unelmamme. Yhdessä me olemme Eurooppa.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Päättäväisesti kohti EU:ta

Ukraina haki EU:n jäsenyyttä helmikuun 2022 lopussa vain muutama päivä sen jälkeen, kun Venäjä oli käynnistänyt täysimittaisen provosoimattoman ja perusteettoman hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan. Komissio antoi lausuntonsa Ukrainan EU-jäsenyyshakemuksesta kesäkuussa 2022, ja myöhemmin samassa kuussa Ukrainalle myönnettiin ehdokasmaan asema. 

Ukrainassa tämä synnytti voimakkaan uudistusinnon, meneillään olevasta sodasta huolimatta, ja ihmiset antoivat sille vahvan tukensa.

EU-jäsenyyden askelmerkit – vankka pohja harmoniselle kumppanuudelle

EU:n ja Ukrainan assosiaatiosopimus, siihen liittyvä laaja-alainen DCFTA-vapaakauppa-alue vuodesta 2017 ja EU:n päätös jäsenyysehdokasmaan aseman myöntämisestä Ukrainalle vuonna 2022 ovat kulmakiviä Ukrainan matkalla kohti EU:hun liittymistä. Ukraina ja sen kansalaiset ovat osoittaneet sitoutumisensa demokraattisiin arvoihin, talouskehitykseen ja EU-yhteyksiensä lujittamiseen.

Tämän kumppanuuden ensimmäiset tulokset ovat jo nähtävissä. Esimerkiksi ukrainalaisia tutkijoita ja maan kansalaisia osallistuu EU:n suuriin tutkimus-, innovointi- ja koulutusohjelmiin Horisontti Eurooppa- ja Erasmus-ohjelmien kautta. Ukraina liittyi taannoin myös EU:n sisämarkkinaohjelmaan ja Verkkojen Eurooppa -ohjelmaan.

EU:n apu Ukrainalle

EU on antanut Ukrainalle merkittävää taloudellista apua. Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa vuonna 2022 EU sen jäsenvaltiot ja rahoituslaitokset ovat mobilisoineet lähes 98 miljardia euroa Ukrainan ja sen kansalaisten tukemiseen.

Siihen sisältyy 47,9 miljardia euroa Ukrainan talouden, yhteiskunnan ja rahoitusjärjestelmän yleisen selviytymiskyvyn tukemiseen kiireellisen makrotaloudellisen avun, budjettituen, hätäavun, kriisitoimien ja humanitaarisen avun muodossa. Lisäksi sotilaalliseen apuun on osoitettu noin 33,1 miljardia euroa, mistä Euroopan rauhanrahaston osuus on 11,1 miljardia euroa. EU-maille on osoitettu 17 miljardia euroa sotaa pakenevien ukrainalaisten auttamiseen.

Aikajana

  1. 14.12.2023

    Eurooppa-neuvosto päättää aloittaa liittymisneuvottelut Ukrainan kanssa.

  2. 8.11.2023

    Komissio suosittaa, että neuvosto aloittaa liittymisneuvottelut Ukrainan kanssa.

  3. 23.6.2022

    Eurooppa-neuvosto tunnustaa Ukrainan eurooppalaiset tulevaisuudennäkymät ja myöntää sille ehdokasmaan aseman.

  4. 17.6.2022
  5. 28.2.2022

    Ukraina hakee EU-jäsenyyttä.