Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával
Getty Images / Sergei Supinsky
Az Ukrajna-eszköz

Ukrajna helyreállításának és újjáépítésének, valamint az uniós csatlakozás felé tett előrehaladásának támogatása

Mi az Ukrajna-eszköz?

Az EU új támogatási mechanizmust fog életbe léptetni a 2024–2027-es időszakra, hogy segítse Ukrajna helyreállítási, újjáépítési és korszerűsítési erőfeszítéseit. Az Ukrajna-eszköz révén az EU ebben az időszakban célzott, stabil és kiszámítható pénzügyi támogatást tud majd nyújtani Ukrajnának, melynek összértéke akár az 50 milliárd eurót is elérheti.  

Az eszköz jól példázza, mennyire elkötelezett az EU a tekintetben, hogy az Oroszország által indított agressziós háború közepette támogassa Ukrajnát az uniós csatlakozás felé vezető úton. 

„Európa Ukrajna mellett fog állni a háború minden egyes napján, és azt követően is. Európa állja a szavát. Bátor partnerünk és leendő tagországunk számára továbbra is biztosítani fogjuk az olyannyira szükséges finanszírozást és kiszámíthatóságot.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A Ukrajna-eszköz céljai

 • Ukrajna helyreállításának, újjáépítésének és modernizációjának támogatása

 • Ukrajna finanszírozási szükségleteinek támogatása annak érdekében, hogy az ukrán kormány fennakadás nélkül fenn tudja tartani nélkül a közszolgáltatásokat

 • Beruházások mozgósítása az ukrán magánszektorban a gyors gazdasági helyreállítás és újjáépítés érdekében

 • Ukrajna támogatása az uniós csatlakozáshoz szükséges reformok végrehajtásában

 • Az ukrán társadalom egészének támogatása, segítve a háború társadalmi következményeinek kezelését

Hogyan működik az eszköz?

Az eszköz három pillérre épül: 

Miből finanszírozzuk a támogatást?

Az Ukrajnának nyújtott hitelek finanszírozására az Európai Unió 2027 végéig 33 milliárd euróig terjedő összeget mozgósít a pénzügyi piacon azáltal, hogy az egységes finanszírozási stratégia keretében uniós kötvényeket bocsát ki.  

A vissza nem térítendő támogatásokat az Ukrajna-tartalék elnevezésű új speciális eszköz keretében az EU éves költségvetéséből finanszírozzák. Ezt az eszközt minden évben mozgósítják az éves költségvetési eljárás részeként, hogy figyelembe lehessen venni az Ukrajna által a reformok végrehajtása és a beruházások felhasználása terén elért eredményeket.

Melyek a támogatás feltételei?

A támogatás megszerzéséhez Ukrajnának végre kell hajtania helyreállítási és reformtervét, és emellett fenn kell tartania a következőket: 

 • demokratikus mechanizmusok, beleértve a többpárti parlamentáris rendszert, 
 • jogállamiság, 
 • az emberi jogok, köztük a kisebbségekhez tartozó személyek jogai. 

Amint a Bizottság megállapítja, hogy a feltételek teljesültek, az Ukrajnának teljesítendő kifizetésekre negyedévente, rögzített ütemezés szerint kerül sor. Amíg az eszköz alkalmazásához szükséges elemek megteremtését célzó munka be nem fejeződik, az Unió korlátozott időtartamra havi 1,5 milliárd euró összegig terjedő azonnali támogatást nyújthat Ukrajnának. 

Az Európai Bizottságnak és Ukrajnának a csalás, a korrupció és az összeférhetetlenség elleni küzdelem révén meg kell védenie az EU pénzügyi érdekeit. A Bizottságot egy erre a célra létrehozott könyvvizsgáló bizottság fogja segíteni azáltal, hogy rendszeresen beszámol az eszköz céljainak elérésére fordított pénzeszközökről. 

Emellett az Európai Tanács a Bizottság jelentése alapján évente megvitathatja az eszköz végrehajtásának fejelményeit. Szükség esetén az Európai Tanács két éven belül felkéri a Bizottságot, hogy a következő hosszú távú uniós költségvetés keretében tegyen javaslatot az eszköz felülvizsgálatára. Emellett legalább négyhavi rendszerességgel párbeszédre kerül sor az Ukrajna-eszközről az Európai Parlamenttel.

Időrendi áttekintés

 1. 2024. június 28.

  A Bizottság további 1,9 milliárd euró előfinanszírozást folyósít Ukrajnának az Ukrajna-eszköz keretében, ami 7,9 milliárd euróra növeli az Ukrajnának már folyósított uniós támogatás teljes összegét.

 2. 2024. június 11.

  Az EU új garanciamegállapodásokat ír alá Ukrajna helyreállításának és újjáépítésének támogatása érdekében. Az Ukrajna helyreállításával foglalkozó 2024. évi berlini konferencián bejelentett megállapodások 1,4 milliárd euró összegű garanciát és vissza nem térítendő támogatást foglalnak magukban. Az eszköz beruházási keretéből nyújtott támogatások közül ezeket írták alá elsőként. 

 3. 2024. április 24.

  A Bizottság folyósítja az Ukrajna-eszköz keretében Ukrajnának nyújtott rendkívüli áthidaló finanszírozás második részletét, amely 1,5 milliárd eurót tesz ki.

 4. 2024. április 18.

  Az EU létrehozza az Ukrajna számára fenntartott beruházási keretet, hogy fellendítse az ország helyreállítását és újjáépítését célzó beruházásokat.

 5. 2024. április 15.

  A Bizottság jóváhagyja az Ukrajna-tervet, Ukrajna következő négy évre szóló átfogó reform- és beruházási stratégiáját. 

 6. 2024. március 20.
 7. 2024. február 6.

  Az Európai Parlament és a Tanács politikai megállapodásra jut az Ukrajna-eszközről, amelyre a Bizottság 2023 júniusában tett javaslatot.