Skip to main content
Logotip Europske komisije
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Školski autobusi za Ukrajinu

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Siguran pristup školama za ukrajinsku djecu

Kampanja solidarnosti EU-a

Šteta
nanesena obrazovnom sustavu u Ukrajini
5,7 milijuna
djece školske dobi pogođeno je ruskom agresijom
Više od 2 800
obrazovnih objekata oštećeno je ili uništeno

Kampanja solidarnosti za doniranje autobusa

Komisija poziva subjekte iz privatnog i javnog sektora u EU-u i izvan njega da udruže snage i pokažu solidarnost doniranjem autobusa u nadolazećim mjesecima kako bi se djeca u Ukrajini sigurno vratila u škole.

Donirati se može putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, putem kojeg je Ukrajini i njezinim stanovnicima već pružena neophodna potpora koja uključuje smještaj, hranu, bolničku opremu, vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila i još mnogo toga.

Videozapis

Kako donirati

Ako ste javni subjekt ili privatno poduzeće sa sjedištem u EU-u i želite donirati autobus, pažljivo pročitajte najčešća pitanja u nastavku. Za dodatne informacije o kampanji možete se obratiti i Predstavništvu Europske komisije u vašoj zemlji.

Ako želite donirati autobuse, ispunite ovu tablicu u Excel formatu s podacima o ponudi i pošaljite je na: EU-BUSES-UKRAINE@ec.europa.eu. Pažljivo pročitajte karticu Explanations u tablici.

13 SIJEČANJ 2023
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Preuzimanje

Ako imate dodatna pitanja, Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) Europske komisije ima poseban tim koji vam može pomoći. Možete mu se obratiti e-poštom na adresu: EU-BUSES-UKRAINE@ec.europa.eu.

19 STUDENI 2022
FAQs School buses for Ukraine campaign
hrvatski
(274.59 KB - PDF)
Preuzimanje

Dosadašnje donacije

Iz EU-a i njegovih država članica u Ukrajinu je već upućeno gotovo 270 autobusa. Oko 120 autobusa financira EU, a ostale autobuse donirale su regije, gradovi, nacionalna tijela ili tijela nadležna za promet iz osam država članica.

Tekuća potpora EU-a

Europa podupire Ukrajinu od početka neopravdane ruske agresije. Europljani su otvorena srca u svoje domove primili više od 8 milijuna Ukrajinaca koji su pobjegli od Putinovih bombi. Među njima ih je više od 4 milijuna zatražilo privremenu zaštitu u državama članicama EU-a. Europske škole primile su stotine tisuća djece iz Ukrajine. Unatoč razaranju i žrtvama koje su podnijeli, Ukrajinci gaje nadu u sigurnu budućnost. Za osiguranje te budućnosti škole moraju biti otvorene i djeca im moraju moći sigurno pristupiti.