Skip to main content
Logo van de Europese Commissie
EU-solidariteit met Oekraïne

Schoolbussen voor Oekraïne

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Breng Oekraïense kinderen veilig naar school

Solidariteitscampagne van de EU

Schade
aan het Oekraïense onderwijsstelsel
5,7 miljoen
schoolgaande kinderen zijn het slachtoffer van de Russische agressie
Meer dan 2 800
schoolgebouwen beschadigd of vernietigd

Solidariteitscampagne om schoolbussen voor Oekraïne in te zamelen

De Europese Commissie roept overheidsinstanties en particulieren in de EU en daarbuiten op hun krachten te bundelen en hun solidariteit te tonen door de komende maanden bussen te doneren, zodat Oekraïense kinderen weer veilig naar school kunnen.

Potentiële donoren kunnen dat doen via het Uniemechanisme voor civiele bescherming (UCPM), dat al een spilfunctie vervult bij de levering van vitale steun aan Oekraïne en zijn bevolking, zoals onderdak, levensmiddelen, ziekenhuisapparatuur, ambulances, brandweerwagens en nog veel meer.

Video

Hoe kunt u doneren?

Bent u een overheidsinstantie of een particulier bedrijf en in de Europese Unie gevestigd, en wilt u bussen doneren? Lees dan eerst de veelgestelde vragen hieronder goed door. U kunt ook contact opnemen met de vertegenwoordiging van de Europese Commissie in uw land, die u aanvullende informatie kan verstrekken over deze campagne.

Als u bereid bent bussen aan te bieden, vul dan de gedetailleerde gegevens in in deze Excel-tabel en stuur deze naar: EU-BUSES-UKRAINE@ec.europa.eu. Lees aandachtig het tabblad Explanations in het Excel-bestand.

13 JANUARI 2023
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Downloaden

Voor vragen kunt u contact opnemen met het speciale team bij het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties (ERCC) van de Europese Commissie via EU-BUSES-UKRAINE@ec.europa.eu.

19 NOVEMBER 2022
FAQs School buses for Ukraine campaign
Nederlands
(203.76 KB - PDF)
Downloaden

Donaties tot nu toe

In totaal zijn al bijna 270 bussen, afkomstig van de EU en haar lidstaten, op weg naar Oekraïne. 120 daarvan zijn aangekocht door de EU en de rest is gedoneerd door regio’s, steden, nationale of vervoersautoriteiten in 8 lidstaten.

Lopende EU-steun

Europa steunt Oekraïne vanaf het begin van de ongerechtvaardigde agressie van Rusland. Europeanen hebben hun harten en huizen opengesteld voor meer dan 8 miljoen Oekraïners die de bommen van Poetin zijn ontvlucht, onder wie meer dan 4 miljoen Oekraïners die tijdelijke bescherming in de EU-lidstaten hebben aangevraagd. Europese scholen vangen honderdduizenden Oekraïense kinderen op. Ondanks de verwoestingen en de offers kijken de Oekraïners met vertrouwen en hoop naar de toekomst. Die toekomst begint bij het waarborgen dat scholen open zijn en dat kinderen er naartoe kunnen.