Направо към основното съдържание
Солидарност на ЕС с Украйна

Училищни автобуси за Украйна

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Безопасен превоз на украинските деца до училище

Кампания за солидарност на ЕС

Щети
за украинската образователна система
5,7 милиона
деца в училищна възраст са засегнати от руската агресия
Над 2800
учебни заведения са повредени или унищожени

Кампания за даряване на автобуси

Комисията призовава публичните и частните организации в ЕС и извън него да обединят усилията си и да проявят солидарност, като през следващите месеци дарят автобуси, които са необходими, за да могат украинските деца да стигат безопасно до училище.

Потенциалните дарители могат да направят това чрез Механизма за гражданска защита на ЕС, който вече се използва за предоставяне на жизненоважна подкрепа за Украйна и нейния народ, включително подслон, храна, болнично оборудване, линейки, пожарни камиони и др.

Видео

Как да направите дарение

Ако сте публично предприятие или частна компания със седалище в ЕС и желаете да дарите автобуси, първо прочетете внимателно често задаваните въпроси по-долу. Можете също така да се свържете с представителството на Европейската комисия в страната, за да получите допълнителна информация за кампанията.

Ако сте готови да предложите автобуси, попълнете документа по-долу — Технически спецификации на предлаганите автобуси — и го изпратете на адрес: EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu). Моля, прочетете внимателно листа с разяснения (Explanations) в Excel файла.

13 ЯНУАРИ 2023 Г.
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Изтегляне

За всякакви допълнителни въпроси можете да се обръщате към специалния екип в Координационния център за реагиране при извънредни ситуации (ERCC) към Европейската комисия. За целта използвайте следния електронен адрес: EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu).

19 HОЕМВРИ 2022 Г.
FAQs School buses for Ukraine campaign
български
(244.47 KB - PDF)
Изтегляне

Дарения до момента

Вече са на път повече от 300 автобуса, предоставени от ЕС и неговите държави членки, включително чрез дарения от публични органи, градове, региони и транспортни организации в 11 държави от ЕС.

Текуща подкрепа от ЕС

Европа подкрепя Украйна от началото на необоснованата агресия на Русия. Европейците отвориха сърцата и домовете си за над 8 милиона украинци, избягали от бомбите на Путин, включително над четири милиона украинци, поискали временна закрила в държавите от ЕС. Европейските училища приеха стотици хиляди украински деца. Въпреки разрушенията и жертвите украинците гледат към бъдещето с увереност и надежда. А бъдещето започва с това да се гарантира, че училищата са отворени и децата имат достъп до тях.