Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Σχολικά λεωφορεία για την Ουκρανία

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών της Ουκρανίας στο σχολείο

Εκστρατεία αλληλεγγύης της ΕΕ

Ζημιές
στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ουκρανίας
5,7 εκατομμύρια
η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο σε παιδιά σχολικής ηλικίας
Πάνω από 2.800
εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί

Εκστρατεία αλληλεγγύης για τη δωρεά λεωφορείων

Η Επιτροπή καλεί δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εντός και εκτός της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να επιδείξουν αλληλεγγύη, δωρίζοντας, εντός των προσεχών μηνών, λεωφορεία που είναι απαραίτητα για να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο τα παιδιά στην Ουκρανία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τη δωρεά τους μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (ΜΠΠΕ), ο οποίος έχει ήδη διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διοχέτευση ζωτικής σημασίας στήριξης στην Ουκρανία και τον λαό της, η οποία περιλαμβάνει καταλύματα, τρόφιμα, νοσοκομειακό εξοπλισμό, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και πολλά άλλα.

Βίντεο

Με ποιον τρόπο γίνεται η δωρεά;

Εάν είστε δημόσιος φορέας ή ιδιωτική εταιρεία με έδρα στην ΕΕ και επιθυμείτε να δωρίσετε λεωφορεία, διαβάστε πρώτα προσεκτικά τις συχνές ερωτήσεις πιο κάτω. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα σας, η οποία θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία.

Εάν είστε έτοιμοι να προσφέρετε λεωφορεία, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία της προσφοράς σας στο έγγραφο Technical specifications for bus offers (Τεχνικές προδιαγραφές για τις προσφορές λεωφορείων) και να το στείλετε στη διεύθυνση: EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu). Διαβάστε προσεκτικά την καρτέλα Explanations (Εξηγήσεις) στο αρχείο Excel.

13 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2023
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Τηλεφόρτωση

Για τυχόν πρόσθετες ερωτήσεις, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα για να σας βοηθήσει. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu).

19 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2022
FAQs School buses for Ukraine campaign
ελληνικά
(419.05 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Δωρεές μέχρι σήμερα

Συνολικά, περισσότερα από 300 λεωφορεία βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, στα οποία περιλαμβάνονται δωρεές από αρχές, πόλεις, περιφέρειες και οργανισμούς μεταφορών από 11 χώρες της ΕΕ.

Συνεχιζόμενη στήριξη της ΕΕ

Η Ευρώπη στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι άνοιξαν την καρδιά και τα σπίτια τους σε πάνω από 8 εκατομμύρια Ουκρανούς, άνδρες και γυναίκες, που κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν, από τους οποίους πάνω από τέσσερα εκατομμύρια έχουν ζητήσει προσωρινή προστασία στα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα ευρωπαϊκά σχολεία υποδέχθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανία. Παρά τις καταστροφές και τις θυσίες, οι Ουκρανοί προσβλέπουν στο μέλλον με εμπιστοσύνη και ελπίδα. Και το μέλλον αυτό ξεκινά με τη διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων και της πρόσβασης των παιδιών σ’ αυτά.