Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Iskolabuszok Ukrajnának

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Segítsünk, hogy az ukrán gyerekek biztonságosan eljussanak az iskolába!

Uniós szolidaritási kampány

Súlyos helyzetbe került
az ukrán oktatási rendszer
5,7 millió
iskoláskorú gyermek életét sújtja az Ukrajna elleni orosz agresszió
Több mint 2800
oktatási létesítmény rongálódott vagy semmisült meg

Iskolabuszok adományozására buzdító szolidaritási kampány

A Bizottság arra kéri az EU-n belüli és kívüli állami és magánszervezeteket, hogy közös erővel tegyenek tanúbizonyságot szolidaritásukról, és a következő hónapok folyamán adományozzanak buszokat annak érdekében, hogy az ukrán gyerekek biztonságosan visszatérhessenek az iskolapadokba.

Az adományozás történhet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül, amely már eddig is kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy célba juttassa az Ukrajnának szánt segélyszállítmányokat, melyek élelmiszereket, kórházi berendezéseket, mentőautókat, tűzoltóautókat és még sok más, az ország és a lakosság számára nélkülözhetetlen felszereléseket tartalmaztak.

Videó

Hogyan lehet adományozni?

Ha Ön olyan uniós székhelyű közintézmény vagy magánvállalkozás munkatársa, amely buszokat szeretne adományozni a kampány céljára, kérjük, hogy először olvassa el az alább letölthető dokumentumot, mely a gyakran feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszokat ismerteti. Az Európai Bizottság helyi képviseletével is felveheti a kapcsolatot, amelynek munkatársaitól további tájékoztatást kaphat a kampányról.

Ha kész segíteni, kérjük, adja meg a kért információkat a Technical specifications for bus offers (A felajánlott buszok műszaki jellemzői) című, alább letölthető dokumentumban, majd a kitöltött táblázatot küldje be a következő e-mail-címre: EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu). Kérjük, olvassa el figyelmesen a táblázat Explanations (Magyarázat) fülén található kitöltési útmutatót.

2023. JANUÁR 13.
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Letöltés

Ha kérdése van, forduljon bizalommal az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központjának (ERCC) munkatársaihoz, akikkel írásban veheti fel a kapcsolatot az EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu) e-mail-címen.

2022. NOVEMBER 19.
FAQs School buses for Ukraine campaign
magyar
(280.28 KB - PDF)
Letöltés

Az eddig felajánlott adományok

Az EU és az uniós tagállamok már több mint 300 buszt útnak indítottak Ukrajnába, köztük azokat, amelyeket 11 uniós tagállam hatóságai, települései, régiói és közlekedési vállalatai adományoztak az országnak.

Folyamatos uniós támogatás

Európa az Ukrajna elleni indokolatlan orosz agresszió kezdete óta segíti az országot. Az európaiak több mint 8 millió ukrán menekült előtt tárták ki a szívüket és az ajtajukat. A Putyin bombái elől elmenekülő ukránok közül több mint 4 millióan kértek ideiglenes védelmet az uniós tagállamokban. Az európai iskolák több százezer ukrán gyermeket fogadtak be. A háború okozta pusztítás ellenére az ukránok – bár rengeteg áldozatot kell hozniuk hazájukért – bizalommal és reménykedve tekintenek a jövőbe. A jövőhöz vezető úton pedig akkor tesszük meg az első lépést, ha gondoskodunk arról, hogy a tanítás folytatódjon, és a gyerekek el tudjanak jutni az iskolákba.