Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Školski autobusi za Ukrajinu

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Siguran pristup školama za ukrajinsku djecu

Kampanja solidarnosti EU-a

Šteta
nanesena obrazovnom sustavu u Ukrajini
5,7 milijuna
djece školske dobi pogođeno je ruskom agresijom
Više od 2800
obrazovnih objekata oštećeno je ili uništeno

Kampanja solidarnosti za doniranje autobusa

Komisija poziva subjekte iz privatnog i javnog sektora u EU-u i šire da udruže snage i pokažu solidarnost doniranjem autobusa u nadolazećim mjesecima kako bi se djeca u Ukrajini sigurno vratila u škole.

Donirati se može putem Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu, putem kojeg se Ukrajini i njezinim stanovnicima već pruža neophodna potpora, koja uključuje smještaj, hranu, bolničku opremu, vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila i još mnogo toga.

Videozapis

Kako donirati

Predstavnike javnih subjekata ili privatnih poduzeća sa sjedištem u EU-u koji žele donirati autobus pozivamo da prvo pročitaju dokument s najčešćim pitanjima u nastavku. Za dodatne informacije o kampanji možete se obratiti i Predstavništvu Europske komisije u vašoj zemlji.

Ako želite donirati autobuse, unesite podatke o svojoj ponudi u dokument Tehničke specifikacije za ponude autobusa u nastavku i pošaljite ga na: EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu). Pažljivo pročitajte karticu Explanations u tablici.

13. SIJEČNJA 2023.
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Preuzimanje

Ako imate dodatna pitanja, možete se obratiti posebnom timu Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Europske komisije na e-adresu EU-BUSES-UKRAINEatec [dot] europa [dot] eu (EU-BUSES-UKRAINE[at]ec[dot]europa[dot]eu).

19. STUDENOGA 2022.
FAQs School buses for Ukraine campaign
hrvatski
(274.59 KB - PDF)
Preuzimanje

Dosadašnje donacije

Već je više od 300 autobusa iz EU-a i njegovih država članica na putu prema Ukrajini, a nose i donacije tijela, gradova, regija i prijevozničkih organizacija iz 11 zemalja EU-a.

Tekuća potpora EU-a

Europa podupire Ukrajinu od početka neopravdane ruske agresije. Europljani su otvorena srca u svoje domove primili više od 8 milijuna Ukrajinaca koji su pobjegli od Putinovih bombi. Među njima ih je više od 4 milijuna zatražilo privremenu zaštitu u državama članicama EU-a. Europske škole primile su stotine tisuća djece iz Ukrajine. Unatoč razaranju i žrtvama koje su podnijeli, Ukrajinci gaje nadu u sigurnu budućnost. Za osiguranje te budućnosti škole moraju biti otvorene i djeca im moraju moći sigurno pristupiti.