Skip to main content
Solidarnost EU z Ukrajino

Šolski avtobusi za Ukrajino

Kateryna Rodak/Global Images Ukraine via Getty Images
Za varno pot ukrajinskih otrok do šole

Solidarnostna kampanja EU

Škoda
za ukrajinski izobraževalni sistem
5,7 milijona
šoloobveznih otrok čuti posledice ruske agresije
Več kot 2 800
izobraževalnih ustanov je poškodovanih ali uničenih

Solidarnostna kampanja za donacijo avtobusov

Komisija poziva javne in zasebne subjekte v EU in zunaj nje, naj združijo moči in v naslednjih mesecih pokažejo solidarnost z donacijo avtobusov, ki so bistveni za varno vrnitev ukrajinskih otrok v šolo.

Donirati je mogoče prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, prek katerega je bila Ukrajini in njenim prebivalcem že zagotovljena ključna podpora, kot so zatočišča, hrana, bolnišnična oprema, reševalna in gasilska vozila ter druga oprema.

Videoposnetek

Kako lahko donirate

Če ste javni subjekt ali zasebno podjetje s sedežem v EU in želite donirati avtobuse, najprej pozorno preberite pogosta vprašanja spodaj. Za dodatne informacije o kampanji se lahko obrnete tudi na predstavništvo Evropske komisije v vaši državi.

Če ste pripravljeni ponuditi avtobuse, vpišite podrobnosti o ponudbi v spodnji dokument Tehnične specifikacije za ponudbe avtobusov in ga pošljite na naslov: EU-BUSES-UKRAINE@ec.europa.eu. Pozorno preberite zavihek Pojasnila v Excelovi datoteki.

13. JANUAR 2023
Technical specifications for bus offers
English
(29.76 KB - XLSX)
Prenesi

Za dodatna vprašanja vam je na voljo posebna ekipa Centra za usklajevanje nujnega odziva, ki deluje v sklopu Evropske komisije. Nanjo se lahko obrnete po elektronski pošti na naslov EU-BUSES-UKRAINE@ec.europa.eu.

19. NOVEMBER 2022
FAQs School buses for Ukraine campaign
slovenščina
(270.1 KB - PDF)
Prenesi

Dosedanje donacije

Skupno je več kot 300 avtobusov že na poti iz EU in njenih držav članic, vključno z donacijami javnih organov, mest, regij in prometnih organizacij v 11 državah EU.

Podpora EU

Evropa podpira Ukrajino že od začetka neupravičene ruske agresije. Evropa je odprtih rok sprejela več kot 8 milijonov Ukrajincev, ki so pobegnili pred Putinovimi bombami. Dobra polovica jih je v državah članicah EU zaprosila za začasno zaščito. Šole v Evropi so sprejele več sto tisoč ukrajinskih otrok. Kljub uničenju in žrtvovanju Ukrajinci z zaupanjem in upanjem zrejo v prihodnost. Ta prihodnost se začne s tem, da poskrbimo, da so šole odprte in da jih otroci lahko obiskujejo.