Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina
Alături de Ucraina, la fiecare pas

În urmă cu doi ani, Putin a lansat un război de agresiune împotriva Ucrainei, punând la încercare aspirațiile ucrainenilor legate de un viitor mai bun și de o mai mare apropiere de UE. Este vorba de un atac nu doar asupra Ucrainei, ci și asupra libertății, autodeterminării și democrației.

Ucraina a demonstrat o reziliență remarcabilă în fața acestui atac brutal. A arătat de câtă forță este capabilă o națiune care luptă pentru drepturile și aspirațiile sale. Rezistența Ucrainei este dătătoare de speranță pentru toții oamenii de pe planetă care iubesc libertatea. Rămânem fermi convinși că Ucraina va avea câștig de cauză, Europa rămânându-i alături atâta timp cât va fi necesar.

Ucraina a dovedit puterea unei națiuni și a unui popor care luptă pentru ceva în care crede. Pentru ei înșiși, mai întâi de toate. Dar și pentru noi și pentru toate lucrurile în care credem. Libertățile noastre, democrația noastră, drepturile greu câștigate și aspirațiile noastre. Unii au fost surprinși de eroismul Ucrainei. Dar nimeni nu ar fi trebuit să fie surprins de faptul că, atunci când s-au confruntat cu opresiune, subjugare și tiranie, ucrainenii au ales rezistența.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Gânduri ucrainene

Lilia

„De fiecare dată, încerc să mă obișnuiesc cu ideea că s-ar putea să nu mă mai întorc din cauză că tirurile artileriei și ale forțelor aeriene sunt atât de intense”, spune Lilia. Lilia s-a întors în oblastul Donețk pentru a oferi asistență atât civililor, cât și armatei în timpul războiului. Ea contribuie la facilitarea acordării ajutorului și, în același timp, la strângerea de fonduri. 

Informații suplimentare

Bake for Ukraine

Prin gustul pâinii ucrainene, organizația non-profit Bake for Ukraine („Coacem pentru Ucraina”) intenționează să le reamintească oamenilor din toată lumea războiul care se poartă și efectul acestuia asupra populației.

Informații suplimentare

Behind Blue Eyes

Copiii care se confruntă cu traume de război învață cum să își realizeze visurile și obiectivele cu puterea propriei lor creativități. Acest lucru se întâmplă în Ucraina datorită proiectului Behind Blue Eyes („În spatele ochilor albaștri”), care le permite copiilor să își surprindă viața pe camere și îi inspiră să viseze în ciuda tuturor adversităților.  

Detalii

Sprijinul ferm al UE

În ultimii doi ani, UE i-a oferit Ucrainei un sprijin amplu, în valoare de 98,5 miliarde EUR, care include ajutor economic, militar, financiar și umanitar, precum și asistență în diferite sectoare. UE continuă să colaboreze neîntrerupt cu partenerii internaționali pentru a se asigura că Ucraina primește sprijin și pentru a trage la răspundere Rusia pentru acțiunile sale. Mesajul Europei este clar: suntem alături de Ucraina astăzi și îi vom sta alături și în viitor.

49,4 miliarde EUR

puse la dispoziție de Echipa Europa pentru a sprijini reziliența economică, socială și financiară globală a Ucrainei

32 de miliarde EUR

sub formă de măsuri de asistență militară

A man holding boxes of supplies.
până la 17 miliarde EUR

pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor ucrainenilor care se refugiază în UE

Builders are adding a mixture at the construction site
50 de miliarde EUR

Noi fonduri pentru perioada 2024-2027 prin intermediul Mecanismului pentru Ucraina

Este esențial să sprijinim în continuare Ucraina. UE este pregătită să își îndeplinească rolul și colaborează cu partenerii pentru a se asigura că este menținut un sprijin amplu pentru Ucraina.

Two young Ukrainian boys holding and EU flag
Slava Ukraini, trăiască Europa!

Privind către viitor

Drumul Ucrainei către aderarea la UE a înregistrat progrese semnificative, reflectând voința poporului său de a realiza reforme democratice. În decembrie 2023, liderii UE au decis să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, ca răspuns la angajamentul acestei țări de a continua reformele. Chiar și în vremuri de război, ea a continuat să înregistreze progrese și să introducă reforme – de la o nouă legislație pentru extinderea drepturilor minorităților naționale la îmbunătățirea sistemului judiciar și asigurarea unui sistem de control și echilibru al puterii.