Gå til hovedindholdet
EU's solidaritet med Ukraine
Vi står sammen med Ukraine – hele vejen

For to år siden indledte Putin en angrebskrig mod Ukraine, der spændte ben for ukrainernes forhåbninger om en bedre fremtid og om at komme tættere på EU. Dette var et angreb, ikke kun mod Ukraine, men friheden, selvbestemmelsen og demokratiet.

Ukraine har udvist bemærkelsesværdig modstandsdygtighed over for dette brutale angreb. Det er en nation, der henter sin styrke i kampen for sine rettigheder og sine ønsker for fremtiden. Ukraines modstand i dag er et forbillede af håb for frihedselskende mennesker overalt. Der er fortsat en urokkelig overbevisning om, at Ukraine vil sejre, og vil EU stå last og brast med landet, så længe det er nødvendigt.

Ukraine har vist os kraften hos en nation og et folk, der kæmper for noget. Først og fremmest for sig selv, men også for os og for alt, hvad vi tror på. Vores frihedsrettigheder, vores demokrati, vores hårdt tilkæmpede rettigheder og vores fremtidsvisioner. Nogle blev overrasket over Ukraines heroiske indsats. Men ingen burde være overrasket over, at Ukrainerne valgte modstand, da de stod over for undertrykkelse, tvang og tyranni.

Ursula von der Leyen, Europa-Kommissionens formand

Fortalt af ukrainere

Lilia

"For hver gang det sker, indstiller jeg mig mere og mere på tanken om, at jeg måske ikke vender tilbage, fordi artilleriangrebene og luftvåbenbeskydningerne er så intensive", siger Lilia. Lilia er vendt tilbage til Donetsk Oblast for at hjælpe både civile og soldater under krigen. Hun hjælper med at få bistand frem, samtidig med at hun aktivt fundraiser. 

Læs også

Bag for Ukraine

Med smagen af ukrainsk brød har "Bake for Ukraine", en nonprofitorganisation, til hensigt at minde folk verden over om den igangværende krig og dens indvirkning på befolkningen.

Læs også

Behind Blue Eyes

Børn, der oplever krigstraumer, lærer, hvordan de kan opnå deres drømme og mål med deres egen kreativitet. Dette sker i Ukraine takket være projektet "Behined Blue Eyes", der sætter børn i stand til at fange deres liv med kameraet og inspirerer dem til at drømme mod alle odds.  

Læs også

EU's urokkelige støtte

I løbet af de seneste to år har EU ydet omfattende støtte til en værdi af næsten 98 mia. euro til Ukraine, herunder økonomisk, militær, finansiel og humanitær bistand samt hjælp til forskellige sektorer. Og EU arbejder fortsat utrætteligt sammen med sine internationale partnere for at sikre, at Ukraine modtager støtte, og at Rusland bliver stillet til ansvar for sine handlinger. EU's budskab er klart: vi står sammen med Ukraine i dag og i fremtiden.

47,9 mia. euro

er blevet udbetalt gennem Team Europe til at støtte Ukraines generelle økonomiske, sociale og finansielle modstandsdygtighed

33,1 mia. euro

er blevet udbetalt til militære bistandsforanstaltninger, herunder 11,1 mia. euro, der er mobiliseret via den europæiske fredsfacilitet

A man holding boxes of supplies.
op til 17 mia. euro

er gået til at hjælpe EU-landene med at opfylde behovene for de ukrainere, der flygter fra krigen ind i EU.

Builders are adding a mixture at the construction site
50 mia. euro

i ny finansiering for 2024-2027 er på vej via Ukraine-faciliteten

Fortsat støtte til Ukraine er afgørende. EU er rede til at påtage sig sin rolle og samarbejder med partnere for at sikre, at der opretholdes en bred støtte til Ukraine.

Two young Ukrainian boys holding and EU flag
Slava Ukraini og længe leve Europa!

Et blik på fremtiden

Der er gjort betydelige fremskridt på Ukraines vej mod EU-medlemskab, hvilket afspejler befolkningens vilje til demokratiske reformer. I december 2023 besluttede EU's ledere at indlede tiltrædelsesforhandlinger med Ukraine som følge af landets tilsagn om at fortsætte reformerne. Selv i krigstider er landet fortsat med at gøre fremskridt og indføre reformer – lige fra ny lovgivning til udvidelse af de nationale mindretals rettigheder, forbedring af retssystemet og sikring af magtdelingen.