Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina
Tillsammans för Ukraina – hela vägen

För två år sedan inledde Vladimir Putin ett anfallskrig mot Ukraina som grusar ukrainarnas förhoppningar om en bättre framtid och ett närmare samarbete med EU. Det var inte bara ett angrepp mot Ukraina utan också mot friheten, självbestämmandet och demokratin.

Ukraina har visat prov på anmärkningsvärd motståndskraft mot detta brutala angrepp. Det är en stark nation som kämpar för sina rättigheter och drömmar. Landets motstånd ingjuter hopp i frihetsälskande människor i hela världen. Vi står fast vid övertygelsen att Ukraina kommer att segra, med EU vid sin sida så länge det behövs.

Ukraina har visat på kraften hos en nation och ett folk som kämpar för något. För sig själva först och främst. Men också för oss och för allt som vi tror på. Våra friheter, vår demokrati, våra rättigheter som vi kämpat så hårt för och våra drömmar. Vissa blev förvånade över Ukrainas heroiska kamp. Men ingen borde ha förvånats över att ukrainarna valde motstånd när de ställdes inför förtryck, underkuvning och tyranni.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

Berättelser från Ukraina

Lilia

”Varje gång måste jag förlika mig vid tanken på att jag kanske inte kommer tillbaka hem eftersom artilleri- och flygangreppen är så intensiva”, säger Lilia som återvänt till Donetsk från Tjeckien, där hon tidigare arbetade, för att hjälpa till under kriget. Hon bistår både invånarna och militären, hjälper till att dela ut förnödenheter och samlar dessutom in pengar. 

Läs mer

Baka för Ukraina

Genom smaken av ukrainskt bröd vill den ideella organisationen ”Bake for Ukraine” påminna människor i hela världen om det pågående kriget och hur det drabbar folket.

Läs mer

Bakom blå ögon

Barn med traumatiska krigsupplevelser lär sig att uppfylla sina drömmar och mål genom sin kreativitet. Tack vare projektet ”Behind Blue Eyes” i Ukraina kan barnen fotografera sin vardag och inspireras att fortsätta att drömma mot alla odds.  

Läs mer

EU:s orubbliga stöd

De senaste två åren har EU gett Ukraina omfattande stöd på 98,5 miljarder euro i form av ekonomiskt, militärt och humanitärt bistånd och annan hjälp inom olika sektorer. EU samarbetar oförtrutet med internationella partner för att se till att Ukraina får stöd och för att ställa Ryssland till svars för sina handlingar. EU:s budskap är tydligt: Vi står vid Ukrainas sida nu och i framtiden.

49,4 miljarder euro

från Team Europa till stöd för Ukrainas övergripande ekonomiska, sociala och finansiella motståndskraft

32 miljarder euro

i militära biståndsinsatser

A man holding boxes of supplies.
Upp till 17 miljarder euro

för att hjälpa EU-länderna att tillgodose de ukrainska flyktingarnas behov i EU

Builders are adding a mixture at the construction site
50 miljarder euro

i ny finansiering för 2024–2027 genom Ukrainafaciliteten

Vi måste fortsätta att stödja Ukraina. EU är redo att göra sin del och samarbetar med olika aktörer för att se till att Ukraina fortsätter att få omfattande stöd.

Two young Ukrainian boys holding and EU flag
Slava Ukraini och länge leve Europa!

Vägen framåt

Ukraina har gjort stora framsteg på vägen mot EU-medlemskap, vilket speglar folkets vilja att genomföra demokratiska reformer. I december 2023 beslutade EU-ländernas ledare att inleda anslutningsförhandlingar med Ukraina som lovat att genomföra reformer. Trots kriget fortsätter landet att göra framsteg och införa nya reformer – från ny lagstiftning för att utvidga de nationella minoriteternas rättigheter till att förbättra rättsväsendet och säkerställa kontroller av maktbalansen.