Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Sancțiunile UE împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei

#StandWithUkraine

Ca răspuns la agresiunea militară neprovocată și nejustificată a lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, UE a instituit sancțiuni fără precedent menite:

  • să reducă posibilitățile Kremlinului de a finanța războiul
  • să impună costuri economice și politice clare asupra elitei politice ruse
  • să slăbească baza economică a Rusiei.

Sancțiunile noastre erodează drastic baza economică a Rusiei, reducând orice perspectivă de modernizare a acesteia. Vom continua să exercităm presiuni asupra Rusiei și asupra celor care o sprijină pe câmpul de luptă. Vom continua să îi combatem pe partizanii lui Putin. Și îi vom urmări pe cei care ajută Rusia să eludeze sancțiunile sau să își reconstituie arsenalul de război.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Impactul sancțiunilor

Aceste măsuri sunt inteligente și coordonate cu aliații noștri. Ele vizează elita politică rusă și impun Rusiei costul direct al războiul său de agresiune, afectându-i în același timp capacitatea industrială și economică de a purta războaie, de a fabrica mai multe arme și de a repara sistemele de arme existente. Sancțiunile privează armata rusă și furnizorii săi de bunurile și echipamentele necesare pentru a continua războiul pe teritoriul suveran al Ucrainei. 

Niciuna dintre sancțiunile adoptate de UE împotriva Rusiei nu împiedică aprovizionarea populației generale cu produse agroalimentare, echipamente medicale sau medicamente. Nici utilajele agricole nu fac obiectul niciunei interdicții la export în sine. 

Niciuna din sancțiuni nu vizează comerțul cu produse agricole și alimentare, inclusiv cereale și îngrășăminte, dintre țări terțe și Rusia. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com