Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával
alt=""
TÉNYEK

A behozatali tilalom az Oroszországból származó jelenlegi uniós olajbehozatal 90%-ára terjed ki.

Az orosz szénre kivetett behozatali tilalom az összes orosz szénkivitel egynegyedét érinti, és évente 8 milliárd euró bevételkiesést jelent Oroszország számára.

Az orosz olajbevételek megcélzása

Az EU megtiltotta a tengeren szállított nyersolaj és a finomított kőolajtermékek behozatalát Oroszországból. Az olajbehozatalra vonatkozó tilalom jelentős hatást gyakorol Oroszországra. Az ország teljes olajkivitelének mintegy fele az EU-ba irányul. Az EU 2021-ben összesen 71 milliárd euró értékben importált olajat (nyersolajat 48 milliárd euró és finomított kőolajtermékeket 23 milliárd euró értékben) Oroszországból. Mivel Oroszország költségvetése jelentős mértékben támaszkodik ezekre az olajbevételekre, az országra számottevő strukturális hatást gyakorol, ha elveszíti ezt a kiemelkedően jövedelmező piacot. 

A G7+ nemzetközi árplafon-koalíciójával egyeztetett árplafonok tovább csökkentették Oroszország olajból származó bevételeit, és hozzájárultak a globális energiapiacok stabilizálásához is. Az uniós gazdasági szereplőknek tilos például az árplafont meghaladó áron vásárolt orosz olajjal kapcsolatban szállítási vagy biztosítási szolgáltatásokat nyújtaniuk. Jelenleg három árplafon van érvényben, amelyek az alábbi termékek kivitelére vonatkoznak:

 • tengeren szállított orosz nyersolaj (hordónként 60 amerikai dollárban rögzített maximális ár);
 • a nyersolaj árához képest felárral értékesített kőolajtermékek, például a dízelolaj, a kerozin és a benzin (hordónként 100 amerikai dollárban rögzített ár);
 • a nyersolaj árához képest diszkonttal értékesített kőolajtermékek, például a fűtőolaj és a nafta (hordónként 45 amerikai dollár).
 • Emellett a G7+ országok árplafon-koalíciója – annak érdekében, hogy fellépjen az ún. „árnyékflottával” szemben, melyet Oroszország az árplafonok megkerülésére használ – nemrég intézkedéseket vezetett be, hogy szorosan figyelemmel kísérje a tartályhajók harmadik országokba történő értékesítését. 

  Egyéb energiaügyi intézkedések

  • Behozatali tilalom az orosz szén valamennyi formájára
  • Tilalom a cseppfolyósított szénhidrogéngáz importjára vonatkozóan, melynek értéke meghaladja az évi 1 milliárd eurót (a már megkötött szerződésekre legfeljebb 12 hónapos mentesség vonatkozik) 
  • Az EU nem eszközölhet új beruházásokat az orosz bányászati ágazatban egyes nyersanyagok bányászatának kivételével
  • Egyes finomítási technológiák kivitelének tilalma, ami megnehezíti és költségesebbé teszi Oroszország számára az olajfinomítói korszerűsítését
  • Az orosz energiaágazatba irányuló új beruházások széles körű tilalma, korlátozott kivételekkel a polgári célú nukleáris energia és bizonyos energiatermékek EU-ba történő visszaszállítása tekintetében
  • A tagállami gáztárolási kapacitások orosz állampolgárok és szervezetek általi lekötésének tilalma
  • Az Oroszországból csővezetéken szállított olaj behozatalára vonatkozó lehetőség megszüntetése Németország és Lengyelország számára