Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az Ukrajna elleni inváziót követően Oroszországgal szemben hozott uniós szankciók

#StandWithUkraine

A Vlagyimir Putyin által Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított és indokolatlan katonai agresszióra válaszul az EU példa nélküli szankciókat vezetett be azzal a céllal, hogy:

  • a Kreml kevesebb forrást tudjon a háború finanszírozására fordítani;
  • az orosz politikai elit gazdasági és politikai téren egyaránt komoly árat fizessen a történtekért;
  • meggyengüljön az orosz gazdasági bázis.

Szankcióink nagyban meggyengítik Oroszország gazdasági bázisát, ellehetetlenítve annak modernizációját. Továbbra is nyomást fogunk gyakorolni Oroszországra és azokra, akik támogatják az orosz katonai műveleteket. Továbbra sem fogjuk szem elől veszíteni Putyin cinkosait, ahogy azokat sem, akik segítenek Oroszországnak abban, hogy megkerülje a szankciókat, és gondoskodjon fegyverutánpótlásáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A szankciók hatása

A szankciók körültekintően megválasztott és szövetségeseinkkel összehangolt intézkedések. Célkeresztjükben az orosz politikai elit áll. A szankciók közvetlen költségeket rónak Oroszországra az általa indított agressziós háború miatt, egyúttal pedig ipari és gazdasági téren egyaránt meggyengítik az országot, hogy az minél kevésbé legyen képes háborút viselni, több fegyvert gyártani és a már birtokában lévő fegyverrendszereket megjavítani. A szankciók megfosztják az orosz hadsereget és beszállítóit az Ukrajna szuverén területén zajló háború folytatásához szükséges áruktól és felszerelésektől. 

Az Oroszországgal szemben elfogadott uniós szankciók egyike sem akadályozza a lakosság agrár-élelmiszeripari termékekkel, orvosi felszerelésekkel és gyógyszerekkel történő ellátását. A mezőgazdasági gépekre szintén nem vonatkozik exporttilalom. 

A szankciók egyike sem irányul a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek – köztük a búza és a műtrágyák – harmadik országok és Oroszország közötti kereskedelme ellen. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com