Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Η πορεία της Ουκρανίας προς την προσχώρηση στην ΕΕ

Πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Στις 14 Δεκεμβρίου 2023 οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και επιβεβαίωσαν για μια ακόμα φορά τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να στηρίζουν σθεναρά τη χώρα αυτή και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί.

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν το Συμβούλιο της ΕΕ να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο μόλις η Ουκρανία ολοκληρώσει τα σχετικά μεταρρυθμιστικά μέτρα που καθορίζονται στις συστάσεις που διατύπωσε η Επιτροπή στις 8 Νοεμβρίου 2023.

Η Ευρώπη βρίσκεται στα μάτια όλων των Ουκρανών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Μαζί, μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Μαζί, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την Ένωσή μας. Μαζί, μπορούμε να φέρουμε την Ουκρανία στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι. Αυτό είναι το όνειρο των ηρώων και των μαρτύρων της Ουκρανίας. Αυτό είναι και το δικό μας όνειρο. Μαζί είμαστε η Ευρώπη.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επιδιώκοντας την προσχώρηση στην ΕΕ

Η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, μερικές μόνο ημέρες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τη μαζική απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της. Η Επιτροπή διατύπωσε τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση αυτή τον Ιούνιο του 2022 και, τον ίδιο μήνα, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. 

Στην Ουκρανία, αυτό δημιούργησε μια ισχυρή δυναμική μεταρρυθμίσεων παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, με σθεναρή στήριξη από τον λαό της Ουκρανίας.

Βήματα προς την προσχώρηση — στέρεα θεμέλια για μια αρμονική εταιρική σχέση

Δύο από τα κομβικά σημεία στην πορεία της Ουκρανίας προς τη βαθύτερη ένταξη στην ΕΕ ήταν η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας —στην οποία περιλαμβάνεται η σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ουκρανίας (DCFTA)— που ισχύει από το 2017 και η απόφαση της ΕΕ το 2022 να χορηγήσει στην Ουκρανία καθεστώς χώρας υποψήφιας για προσχώρηση στην ΕΕ. Η Ουκρανία και οι πολίτες της έχουν αποδείξει την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές αξίες, την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεσμών με την ΕΕ.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της εταιρικής σχέσης είναι ήδη ορατά. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες και οι πολίτες της Ουκρανίας συμμετέχουν σε σημαντικά προγράμματα της ΕΕ για την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση: τα προγράμματα «Ορίζων Ευρώπη» και Erasmus. Πιο πρόσφατα, η Ουκρανία προσχώρησε στο πρόγραμμα για την ενιαία αγορά και στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Παροχή βοήθειας από την ΕΕ στην Ουκρανία

Η ΕΕ έχει παράσχει σημαντική χρηματοδοτική συνδρομή στην Ουκρανία. Από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας το 2022, η ΕΕ, τα κράτη μέλη της και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά της έχουν κινητοποιήσει 99 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ουκρανία και τον λαό της.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 50 δισ. ευρώ για τη συνολική οικονομική, κοινωνική και χρηματοπιστωτική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, με τη μορφή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, δημοσιονομικής στήριξης, βοήθειας έκτακτης ανάγκης, αντιμετώπισης κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπλέον, η στρατιωτική αρωγή ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ. Τέλος, διατέθηκαν 17 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο.

Χρονοδιάγραμμα

 1. 14 Δεκεμβρίου 2023

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζει την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Ουκρανία

 2. 8 Νοεμβρίου 2023

  Η Επιτροπή συστήνει στο Συμβούλιο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

 3. 23 Ιουνίου 2022

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και χορηγεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας για προσχώρηση χώρας

 4. 28 Φεβρουαρίου 2022

  Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ.