Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Pot Ukrajine k pristopu k EU

Zelena luč za začetek pristopnih pogajanj

Voditelji in voditeljice EU so se 14. decembra 2023 dogovorili o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino in ponovno potrdili svojo zavezanost, da bodo državo in njeno prebivalstvo še naprej močno podpirali, dokler bo to potrebno.

Voditelji in voditeljice EU so Svet EU pozvali, naj sprejme pogajalski okvir, ko bo Ukrajina izvedla ustrezne reformne ukrepe iz priporočil Komisije z dne 8. novembra 2023.

V Evropo je usmerjen pogled vseh Ukrajink in Ukrajincev, ki se borijo za boljšo prihodnost. Skupaj lahko zmagamo v tem boju. Skupaj lahko izpopolnimo našo Unijo. Skupaj lahko Ukrajino pripeljemo v naš skupni evropski dom. To so sanje ukrajinskih junakov in mučenikov. To so tudi naše sanje. Skupaj smo Evropa.

Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije

Prizadevanja za pridružitev EU

Ukrajina je za članstvo v EU zaprosila konec februarja 2022, samo nekaj dni po tem, ko je Rusija začela obsežno neizzvano in neupravičeno agresijo proti Ukrajini. Komisija je svoje mnenje o prošnji za članstvo predstavila junija 2022, isti mesec pa so vse države članice EU Ukrajini podelile status kandidatke za članstvo v EU. 

To je v Ukrajini kljub vojni ustvarilo močno dinamiko reform ob trdni podpori ukrajinskega prebivalstva.

Koraki na poti k pristopu – trdni temelji za skladno partnerstvo

Pridružitveni sporazum med EU in Ukrajino, vključno z njenim poglobljenim in celovitim prostotrgovinskim območjem, ki je v veljavi od leta 2017, in odločitev EU iz leta 2022, da Ukrajini podeli status kandidatke za članstvo v EU, sta dva od odločilnih trenutkov na poti Ukrajine k nadaljnjemu povezovanju z EU. Ukrajina in njeni državljani so pokazali svojo zavezanost demokratičnim vrednotam, gospodarskemu razvoju in krepitvi vezi z EU.

Prvi rezultati tega partnerstva so že vidni. Ukrajinski znanstveniki in državljani na primer sodelujejo v pomembnih programih EU za raziskave, inovacije in izobraževanje v okviru programov Obzorje Evropa in Erasmus. Ukrajina se je nedavno pridružila programu Enotni trg in Instrumentu za povezovanje Evrope.

Pomoč EU Ukrajini

EU je Ukrajini zagotovila znatno finančno pomoč. EU, njene države članice in finančne institucije so od začetka ruske vojne agresije leta 2022 mobilizirale skoraj 98 milijard evrov za podporo Ukrajini in njenemu prebivalstvu.

To vključuje 47,9 milijarde evrov za splošno gospodarsko, socialno in finančno odpornost Ukrajine v obliki nujne makrofinančne pomoči, proračunske podpore, nujne pomoči, kriznega odzivanja in humanitarne pomoči. Poleg tega je bila zagotovljena vojaška pomoč v višini 33,1 milijard evrov, od tega 11,1 milijarde evrov v okviru evropskega mirovnega instrumenta. Državam članicam EU je bilo zagotovljenih 17 milijard evrov za pomoč pri zadovoljevanju potreb Ukrajincev, ki bežijo pred vojno.

Časovnica

 1. 14. december 2023

  Evropski svet sklene začeti pristopna pogajanja z Ukrajino.

 2. 8. november 2023

  Komisija Svetu priporoči, naj začne pristopna pogajanja z Ukrajino.

 3. 23. junij 2022

  Evropski svet prizna evropsko perspektivo Ukrajine in ji podeli status kandidatke.

 4. 17. junij 2022
 5. 28. februar 2022

  Ukrajina zaprosi za članstvo v EU.