Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Put Ukrajine prema pristupanju EU-u

Zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora

U prosincu 2023. čelnici i čelnice EU-a postigli su dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i potvrdili da će i dalje pružati snažnu potporu toj zemlji i njezinu stanovništvu dok god to bude potrebno.

EU je u lipnju 2024. službeno otvorio pregovore o pristupanju s Ukrajinom na prvoj Međuvladinoj konferenciji. U tijeku su pripreme za konkretna područja na temelju pregovaračkog okvira u kojem se utvrđuju postupak i načela pregovora.

Europa je u očima svih Ukrajinaca koji se bore za bolju budućnost. I zajedno možemo dobiti ovu bitku. Zajedno možemo upotpuniti našu Uniju. Zajedno možemo uvesti Ukrajinu u naš zajednički europski dom. To je san ukrajinskih heroja i ukrajinskih mučenika. To je i naš san. Zajedno smo Europa.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Želja za pristupanjem EU-u

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u krajem veljače 2022., samo nekoliko dana nakon što je Rusija na nju pokrenula ničim izazvanu i neopravdanu opću invaziju. Komisija je predstavila svoje mišljenje o tom zahtjevu u lipnju 2022., a sve su države članice EU-a istog mjeseca Ukrajini dodijelile status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u. 

To je u Ukrajini dalo nov zamah reformama uz veliku potporu ukrajinskog naroda, unatoč ratu koji traje.

Koraci prema pristupanju – čvrst temelj za usklađeno partnerstvo

Ključni trenuci na putu Ukrajine prema daljnjoj integraciji u EU bili su Sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, na snazi od 2017., uključujući njegovo detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine i odluka EU-a da Ukrajini dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u iz 2022. Ukrajina i njezini građani pokazali su predanost demokratskim vrijednostima, gospodarskom razvoju i jačanju veza s EU-om.

Prvi rezultati tog partnerstva već su vidljivi. Na primjer, ukrajinski znanstvenici i građani sudjeluju u važnim programima EU-a za istraživanje, inovacije i obrazovanje u okviru programa Obzor Europa i Erasmus. Ukrajina se nedavno pridružila Programu jedinstvenog tržišta i Instrumentu za povezivanje Europe.

Pomoć EU-a Ukrajini

EU je Ukrajini pružio znatnu financijsku pomoć. EU, njegove države članice i financijske institucije, od početka ruske ratne agresije 2022., mobilizirali su gotovo 108 milijardi eura za potporu Ukrajini i njezinu stanovništvu.

To uključuje gotovo 52 milijarde eura za opću gospodarsku, socijalnu i financijsku otpornost Ukrajine u obliku hitne makrofinancijske pomoći, proračunske potpore, hitne pomoći, odgovora na krize i humanitarne pomoći. Osim toga, osigurane su mjere vojne pomoći u iznosu od gotovo 39 milijardi eura. Kako bi se državama članicama EU-a pomoglo da odgovore na potrebe ukrajinskih izbjeglica, na raspolaganje je stavljeno 17 milijardi eura.

Kronologija

 1. 25. lipnja 2024.
 2. 12. ožujka 2024.

  Komisija Vijeću predstavlja nacrt okvira za pregovore o pristupanju s Ukrajinom.

 3. 14. prosinca 2023.

  Europsko vijeće odlučuje otvoriti pregovore o pristupanju s Ukrajinom.

 4. 8. studenog 2023.

  Komisija preporučuje da Vijeće otvori pregovore o pristupanju s Ukrajinom.

 5. 23. lipnja 2022.

  Europsko vijeće prepoznaje europsku perspektivu i Ukrajini dodjeljuje status zemlje kandidatkinje.

 6. 17. lipnja 2022.
 7. 28. veljače 2022.

  Ukrajina podnosi zahtjev za članstvo u EU-u.