Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Put Ukrajine prema pristupanju EU-u

Zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora

14. prosinca 2023. čelnici i čelnice EU-a postigli su dogovor o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom i potvrdili da će i dalje pružati snažnu potporu toj zemlji i njezinu stanovništvu dok god to bude potrebno.

Čelnici i čelnice EU-a pozvali su Vijeće EU-a da donese pregovarački okvir nakon što Ukrajina dovrši relevantne mjere reformi utvrđene u preporukama Komisije od 8. studenoga 2023.

Europa je u očima svih Ukrajinaca koji se bore za bolju budućnost. I zajedno možemo dobiti ovu bitku. Zajedno možemo upotpuniti našu Uniju. Zajedno možemo uvesti Ukrajinu u naš zajednički europski dom. To je san ukrajinskih heroja i ukrajinskih mučenika. To je i naš san. Zajedno smo Europa.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Želja za pristupanjem EU-u

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u krajem veljače 2022., samo nekoliko dana nakon što je Rusija na nju pokrenula ničim izazvanu i neopravdanu opću invaziju. Komisija je predstavila svoje mišljenje o tom zahtjevu u lipnju 2022., a sve su države članice EU-a istog mjeseca Ukrajini dodijelile status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u. 

To je u Ukrajini dalo nov zamah reformama uz veliku potporu ukrajinskog naroda, unatoč ratu koji traje.

Koraci prema pristupanju – čvrst temelj za usklađeno partnerstvo

Ključni trenuci na putu Ukrajine prema daljnjoj integraciji u EU bili su Sporazum o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, na snazi od 2017., uključujući njegovo detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine i odluka EU-a da Ukrajini dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u iz 2022. Ukrajina i njezini građani pokazali su predanost demokratskim vrijednostima, gospodarskom razvoju i jačanju veza s EU-om.

Prvi rezultati tog partnerstva već su vidljivi. Na primjer, ukrajinski znanstvenici i građani sudjeluju u važnim programima EU-a za istraživanje, inovacije i obrazovanje u okviru programa Obzor Europa i Erasmus. Ukrajina se nedavno pridružila Programu jedinstvenog tržišta i Instrumentu za povezivanje Europe.

Pomoć EU-a Ukrajini

EU je Ukrajini pružio znatnu financijsku pomoć. EU, njegove države članice i financijske institucije od početka ruske ratne agresije 2022. mobilizirali su gotovo 98 milijardi eura za potporu Ukrajini i njezinu stanovništvu.

To uključuje 47,9 milijardi eura za ukupnu gospodarsku, socijalnu i financijsku otpornost Ukrajine u obliku hitne makrofinancijske pomoći, proračunske potpore, hitne pomoći, odgovora na krize i humanitarne pomoći. Osim toga, osigurane su mjere vojne pomoći u iznosu od 33,1 milijarde eura, od čega je 11,1 milijarda mobilizirana u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći. Kako bi se državama članicama EU-a pomoglo da odgovore na potrebe ukrajinskih izbjeglica, na raspolaganje je stavljeno 17 milijardi eura.

Kronologija

 1. 14. prosinca 2023.

  Europsko vijeće odlučuje otvoriti pregovore pristupanju s Ukrajinom.

 2. 8. studenog 2023.

  Komisija preporučuje da Vijeće otvori pregovore o pristupanju s Ukrajinom.

 3. 23. lipnja 2022.

  Europsko vijeće prepoznaje europsku perspektivu i Ukrajini dodjeljuje status zemlje kandidatkinje.

 4. 17. lipnja 2022.
 5. 28. veljače 2022.

  Ukrajina podnosi zahtjev za članstvo u EU-u.