Gå til hovedindholdet
EU's solidaritet med Ukraine

EU's sanktioner over for Rusland efter invasionen af Ukraine

#StandWithUkraine

Som reaktion på Vladimir Putins uprovokerede og uberettigede militære aggression mod Ukraine har EU indført hidtil usete sanktioner med henblik på at

  • mindske det russiske styres evne til at finansiere krigen
  • pålægge Ruslands politiske elite klare økonomiske og politiske omkostninger
  • reducere Ruslands økonomiske grundlag.

Vores sanktioner udhuler Ruslands økonomiske grundlag kraftigt og forringer udsigten til at modernisere det. Vi vil fortsat lægge pres på Rusland og på dem, der støtter landet på slagmarken. Vi vil fortsat gå efter Putins kumpaner. Og vi vil gå efter dem, der hjælper Rusland med at omgå sanktionerne eller genopbygge landets krigsarsenal.

Ursula von der Leyen, Europa-Kommissionens formand

Sanktionernes virkning

Disse tiltag er intelligente og koordinerede med vores allierede. De er målrettet den russiske politiske elite og pålægger Rusland direkte omkostninger for landets angrebskrig. Samtidig skader de også Ruslands industrielle og økonomiske evne til at føre krig, fremstille flere våben og reparere eksisterende våbensystemer. Sanktionerne hindrer den russiske hærs og dens leverandørers adgang til varer og udstyr, der er nødvendige for at føre sin krig på ukrainsk territorium. 

Ingen af EU's sanktioner mod Rusland forhindrer levering af landbrugsfødevarer, medicinsk udstyr eller lægemidler til den brede befolkning. Landbrugsmaskiner er i sig selv heller ikke omfattet af noget eksportforbud. 

Ingen af sanktionerne er rettet mod handelen med landbrugs- og fødevarer som korn og gødning mellem tredjelande og Rusland. 

alt=""
© mehaniq41 - stock.adobe.com