Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az uniós országok készülnek az Ukrajnából menekülők fogadására

Ezeket az információkat a következő nyelveken is közzétesszük: ukrán | українська | orosz | русский

A tagállamok átfogó segítséget nyújtanak

Az EU folyamatos támogatást nyújt a tagállamoknak az ukrajnai invázió elől menekülők szükségleteinek kielégítéséhez. Segítséget nyújt a határon, az érkezők fogadása és a polgári védelem terén. Segíti a tagállamokat abban, hogy az Ukrajnából érkezők számára biztosítsák az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, a szálláshoz és a munkahelyekhez való hozzáférést.

Image of European flag with six different photos that are used in the "key areas for support" section surrounding it

A támogatás fő területei

refugees arriving at border
A határigazgatás támogatása

A Bizottság operatív iránymutatást adott ki, melynek segítségével a tagállami határőrök hatékonyan kezelhetik a menekültforgalmat az Ukrajnával közös határokon, és lecsökkenthetik a várakozási időt, miközben nagy fokú biztonságot tartanak fenn. Ezen túlmenően az uniós ügynökségek további személyzettel és szakértelemmel támogatják a tagállamokat.

doctor treating a young girl
Az egészségügyi rendszerek támogatása

A Bizottság az uniós polgári védelmi mechanizmus támogatásával külön európai rendszert hozott létre az orvosi ellátásra szoruló személyek uniós tagállamok közötti gyors átadására. A Bizottság emellett szorosan együttműködik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtal és az Európai Gyógyszerügynökséggel. Az együttműködés célja népegészségügyi iránymutatás és képzés nyújtása, a gyógyszerellátás nyomon követése és a tagállamok megfelelő támogatása.

children playing in a room
A gyermekek védelme

Az EU gyermekjogi stratégiája átfogó intézkedési keretet biztosít a gyermekek jogainak védelméhez és érvényesítéséhez. Az európai gyermekgarancia keretében mostanra kijelölt nemzeti koordinátoroknak kulcsszerepet kell játszaniuk nemzeti szinten, valamint a regionális és helyi hatóságokkal együtt e törekvések aktiválásában és összehangolásában. A Bizottság továbbá konkrét eljárási standardokat dolgoz ki a kísérő nélküli kiskorúak átadására vonatkozóan.

Solidarity for Ukraine - Italy
Oktatás

A Bizottság biztosítani fogja a tagállamok együttműködését, hogy megkezdjék a tapasztalatok megosztását és meghatározzák, hogy mire van szükség a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gyermekek oktatásának folytatásához. A School Education Gateway portál egyablakos ügyintézési pontként szolgál majd az Ukrajnából származó oktatási anyagokhoz és a tagállamok ukrán nyelvű anyagaihoz. A rugalmasabbá tett Erasmus+ finanszírozási program segíteni fogja a menekült diákok oktatását és a felsőoktatási intézmények háború elől menekülő személyzetének integrációját.

a mother doing homework with her two children
Szállás és lakhatás

A megfelelő szálláshelyek iránti azonnali igények kielégítése érdekében a „Biztonságos otthonok” elnevezésű új kezdeményezés támogatni fogja EU-szerte azokat, akik felajánlják otthonaikat. A tagállamok a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap, valamint a kohéziós alapok mozgósításával erősíthetik meg befogadórendszereiket. Hosszabb távon az Európai Regionális Fejlesztési Alap segít szociális lakhatást biztosítani a közösségben élő családok és egyének számára. Az Európai Szociális Alap támogathatja a közösségi alapú szolgáltatásokat és szállást, mindenekelőtt a különleges szükségletekkel rendelkezők, a fogyatékossággal élők, a gyermekek és az idősek számára.

Ukrainian doctor working in the refugee camp of Burgas, Bulgaria
Munkavállalás

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy sürgősen hozzanak intézkedéseket annak érdekében, hogy az érkezők mielőbb élhessenek a munkához és a szakképzéshez való jogukkal. A Bizottság felvette az ukrán nyelvet a nem uniós állampolgárok készségprofil-készítő uniós eszközébe, és egy új, kísérleti tehetségbázist is létrehoz annak érdekében, hogy a készségeket összhangba hozza az állásajánlatokkal. A Bizottság új iránymutatások kialakításán is dolgozik, hogy megkönnyítse az Ukrajnában szerzett szakmai képesítések elismerését, valamint együttműködik a szociális partnerekkel annak elősegítése érdekében, hogy tájékoztassák a magánszektort arról, milyen jogokat garantál az átmeneti védelem, és milyen programok vehetők igénybe.

Operatív iránymutatások

Az átmeneti védelemről szóló irányelvre vonatkozó új operatív iránymutatás segíteni fogja az érkezők jogainak következetes és hatékony biztosítását, valamint a tagállamokra háruló új feladatok ellátását. Az iránymutatás rendszeresen frissül, hogy a tagállamok támogatást kapjanak a mindennapi kihívásoknak és a felmerülő új helyzeteknek való megfeleléshez.

Bővebben

 

Tevékeny szolidaritás

A Bizottság szolidaritási platformot hozott létre a tagállamok és az uniós ügynökségek részére, hogy koordinálja a segítséget igénylő tagállamoknak nyújtott támogatást.

Commissioner Johannson at the Estonian border

A platform segíti annak megszervezését, hogy az EU-n belül befogadói kapacitással rendelkező tagállamoknak adják át a menekülőket, továbbá elősegítheti olyan nem uniós országokba irányuló útvonalak kialakítását, ahol már jelentős ukrán közösség él (pl. Kanada vagy az Egyesült Királyság). Kiemelt figyelemben fognak részesülni a legkiszolgáltatottabb személyek, különösen a gyermekek.

Gyors és rugalmas megoldások a szolidaritás finanszírozásához

A Bizottság késedelem nélkül intézkedett, hogy az Ukrajna elleni háború elől menekülőket befogadó tagállamok pénzügyi támogatásban részesüljenek.

A Bizottság több mint 3,5 milliárd euró előleget fizetett ki a tagállamoknak a kohéziós célú és az európai területeknek nyújtott helyreállítási támogatásból (REACT-EU). Ez az azonnali likviditási injekció felgyorsítja a tagállamok hozzáférését az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre és szolgáltatásokra fordítható forrásokhoz a foglalkoztatás, az oktatás, a társadalmi befogadás, az egészségügy és a gyermekgondozás területén.

A tagállamok jelentős forrásokhoz jutnak majd a 2021–2027-es időszakra szóló uniós belügyi alapokból, ami lehetővé teszi, hogy megfelelő befogadó létesítményekkel és hatékony menekültügyi eljárásokkal tudják fogadni az invázió elől menekülőket.

Az Európában lévő menekültekre irányuló kohéziós fellépés (CARE) elnevezésű bizottsági javaslat alapján a tagállamoknak lehetőségük van arra is, hogy a 2014–2020-as programozási időszak kohéziós alapjaiból fennmaradó forrásokat az Ukrajnából menekülő és a területükre érkező személyek szükséghelyzeti támogatására használják fel. Ez magában foglalja az oktatásba, a foglalkoztatásba, a lakásszektorba, az egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokba történő beruházásokat, de az olyan alapvető anyagi támogatást is, mint az élelmiszer és a ruházat.

A Bizottság ideiglenes válságkeretet is elfogadott, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az állami támogatási szabályok által engedélyezett rugalmasságot az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben a gazdaság támogatására használják fel, az egységes piac egyenlő versenyfeltételeinek védelme mellett.