Направо към основното съдържание
Солидарност на ЕС с Украйна
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

В рамките на глобалната проява за поемане на ангажименти за дарения и кампанията Stand Up for Ukraine („Да се изправим в защита на Украйна“) бяха събрани 9,1 млрд. евро (включително 1 млрд. евро от Европейската комисия) за хората, бягащи от руското нашествие — както в Украйна, така и в чужбина, Освен това Европейската банка за възстановяване и развитие обяви допълнителен заем в размер на 1 млрд. евро за покриване на нуждите на хората, разселени вследствие на нашествието.

Солидарността на държавите, предприятията и хората по света предлага лъч светлина в този тъмен час. По време на кампанията Stand Up For Ukraine бяха набрани 9,1 милиарда евро за хората, бягащи от бомбите, в границите на Украйна и извън тях, а ЕБВР пое ангажимент да предостави допълнително още един милиард евро. И няма да спрем дотук. Ще продължим да предоставяме подкрепа. А след като бомбите престанат да падат, ще помогнем на народа на Украйна да възобнови страната си. Ще продължим да се застъпваме за Украйна.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

Днес набрахме над 12,4 милиарда канадски долара, за да продължим да подкрепяме украинския народ, разселен поради продължаващата и необоснована война на Путин. Независимо дали става въпрос за храна, вода, подслон или медицинска помощ — ние ще продължим да ви подпомагаме и да предоставяме подкрепата, от която се нуждаете в този момент. Изправяме се в защита на Украйна.

Джъстин Трюдо, министър-председател на Канада

С онлайн проявата за поемане на ангажименти под надслов Stand Up For Ukraine приключи една по-широка кампания в социалните медии, започната от Европейската комисия и правителството на Канада на 26 март, събота, в партньорство с Global Citizen. 

Кампанията бе в отговор на призив за подкрепа, отправен от президента на Украйна Володимир Зеленски. Целта на кампанията бе да се наберат финансиране и други видове помощ за посрещането на нуждите на вътрешно разселените лица в Украйна. По-специално:

  • За над 4-те милиона души, които вече са потърсили подслон в ЕС, и за другите, които вероятно ще ги последват: финансирането ще се използва за посрещане на техните краткосрочни и средносрочни нужди в държавите — членки на ЕС, като например от храна, жилищно настаняване, медицински грижи, образование и заетост.
  • За 6,5-те милиона души, включително 2,5 милиона деца, които е трябвало да напуснат домовете си, но са останали в Украйна и понастоящем са вътрешно разселени: финансирането и даренията ще им предоставят жизненоважни хуманитарни грижи.

Като признание за съществената роля на Полша в подкрепа на бежанците, бягащи от нахлуването в Украйна, проявата за поемане на ангажименти се проведе във Варшава с участието на президента Анджей Дуда.

 

Multimedia

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

Social media kit

28 ЮНИ 2022 Г.
Stand Up for Ukraine: social media kit

 

За повече информация