Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

Met de wereldwijde donorconferentie “Stand Up for Ukraine” is 9,1 miljard euro opgehaald voor mensen die op de vlucht zijn voor de Russische invasie, zowel in Oekraïne als daarbuiten. De Europese Commissie heeft 1 miljard euro toegezegd. Daarnaast heeft de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) een extra lening van 1 miljard euro aangekondigd om in de behoeften te voorzien van mensen die door de invasie ontheemd zijn geraakt.

De solidariteit van landen, bedrijven en mensen wereldwijd zijn een lichtpuntje in deze donkere tijden. Met de campagne “Stand Up for Ukraine” is 9,1 miljard euro opgehaald voor mensen die, zowel binnen als buiten Oekraïne, op de vlucht zijn voor de bommen, en de EBWO heeft nog een miljard euro toegezegd. En dat is niet alles. We blijven hulp verlenen. En als de kanonnen zwijgen, zullen we de Oekraïense bevolking helpen bij de wederopbouw. We blijven opkomen voor Oekraïne.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

We hebben vandaag meer dan 12,4 miljard CAD opgehaald om de Oekraïners die ontheemd zijn door de voortdurende en ongerechtvaardigde oorlog van Poetin, te blijven steunen. Voedsel, water, onderdak of medische hulp — wij blijven jullie opvangen en de nodige hulp bieden. Wij staan pal achter Oekraïne.

Justin Trudeau, premier van Canada

De donorconferentie Stand Up For Ukraine was het sluitstuk van een bredere socialemediacampagne die op 26 maart is gelanceerd door de Europese Commissie en de Canadese regering, in samenwerking met Global Citizen. 

De campagne is er gekomen na een oproep tot steun van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De campagne moest financiële middelen en andere vormen van steun mobiliseren om de noden van intern ontheemden in Oekraïne te lenigen. In het bijzonder:

  • voor de ruim 4 miljoen mensen die al hun toevlucht hebben gezocht in de EU en voor anderen die dat waarschijnlijk zullen doen, zullen de middelen worden aangewend om te voorzien in hun behoeften op de korte en middellange termijn in de EU-lidstaten, van levensmiddelen, huisvesting en medische zorg tot onderwijs en banen;
  • voor de 6,5 miljoen mensen, van wie 2,5 miljoen kinderen, die hun huis moesten verlaten maar in Oekraïne zijn gebleven en nu in eigen land ontheemd zijn, zullen de middelen en donaties dienen voor essentiële humanitaire hulp.

Als blijk van erkenning voor de centrale rol van Polen bij de ondersteuning van mensen die Oekraïne wegens de invasie ontvlucht zijn, vond de donorconferentie plaats in Warschau, met de deelname van president Andrzej Duda.

 

Multimedia

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

Social media kit

28 JUNI 2022
Stand Up for Ukraine: social media kit