Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű globális adományozói rendezvény és kampány során 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az orosz invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére. Az Európai Bizottság felajánlása 1 milliárd euró. Ezen túlmenően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bejelentette, hogy további 1 milliárd euró kölcsönt ad az invázió miatt otthonukat elhagyni kényszerülők szükségleteinek kielégítésére.

<i>„Az a szolidaritás, amelyet a segítségnyújtó országok, vállalkozások és személyek tanúsítanak, némi fényt ad ebben a sötét órában.</i> <i>A »Kiállás Ukrajna mellett« kampánnyal 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni a bombázások elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig további egymilliárd eurót ajánlott fel.</i> <i>De nem állunk meg itt.</i> <i>Folytatni fogjuk a segítségnyújtást.</i> <i>És miután elhallgattak a fegyverek, segíteni fogjuk az ukrán népet országuk újjáépítésében.</i> <i>Ezt jelenti számunkra a kiállás Ukrajna mellett.”</i>

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

<i>„A mai napon több mint 12,4 milliárd kanadai dollár összegű adományt sikerült összegyűjtenünk az ukrajnai emberek megsegítésére, akik Putyin semmivel sem indokolható háborúja miatt arra kényszerültek, hogy elhagyják otthonukat.</i> <i>Függetlenül attól, hogy élelemre, vízre, menedékre vagy orvosi ellátásra van-e szükségük, folytatjuk a mozgósítást és a segítésnyújtást, hogy Önök továbbra is megkaphassák a szükséges támogatást.</i> <i>Kiállunk Ukrajna mellett.”</i>

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke

A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű online donorkonferencia volt a záróakkordja annak a szélesebb közösségimédia-kampánynak, amelyet az Európai Bizottság és a kanadai kormány a Global Citizennel partnerségben március 26-án indított. 

A kampány Volodimir Zelenszkij ukrán elnök segítségkérésére válaszolt. A kampány célja az volt, hogy finanszírozást és más típusú támogatást biztosítson az Ukrajnában lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek szükségleteinek kielégítéséhez. A felajánlott segítséget a következő célokra használják fel:

  • Annak a több mint 4 millió embernek az esetében, akik már menedéket kerestek az EU-ban, és azoknak, akik valószínűleg még ezután érkeznek: a finanszírozást az uniós tagállamok területén felmerülő rövid és középtávú szükségletek kielégítésére fogják felhasználni – például élelmezésre, lakhatásra, orvosi ellátásra, oktatásra és foglalkoztatásra.
  • Annak a 6,5 millió embernek, köztük 2,5 millió gyermeknek az esetében, akiknek el kellett menekülniük otthonukból, de Ukrajnában maradtak, és jelenleg belső menekültek: a finanszírozás és az adományok létfontosságú humanitárius ellátást biztosítanak majd számukra.

Annak elismeréseként, hogy Lengyelország alapvető szerepet tölt be az ukrajnai invázió elől menekülők támogatásában, az adományozói konferenciára Varsóban került sor, Andrzej Duda elnök részvételével.

 

Multimedia

Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland
Visit of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, to Poland

Social media kit

2022. JÚNIUS 28.
Stand Up for Ukraine: social media kit