Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom
From the left, Ursula von der Leyen, Volodymyr Zelensky, and Denys Shmyhal

Zajednički sastanak Kolegija europskih povjerenika i ukrajinske vlade

Zajedništvo s ukrajinskim narodom

Posjetom Kolegija Kijevu EU danas šalje vrlo jasnu poruku Ukrajini i šire o našoj kolektivnoj snazi i odlučnosti u odnosu na brutalnu rusku agresiju. Nastavit ćemo podupirati Ukrajinu dokle god to bude potrebno. I dalje ćemo uvoditi stroge sankcije protiv Rusije sve dok ne prestane s agresijom. Europa će pomoći Ukrajini da se ponovno izgradi kao otpornija zemlja koja napreduje prema pristupanju EU-u.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije

Videozapisi s tiskovne konferencije

Ključni rezultati

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen otputovala je u Kijev 2. veljače 2023. zajedno s 15 povjerenika na prvi sastanak Kolegija i ukrajinske vlade u povijesti.

Taj je sastanak bio jasna poruka o nepokolebljivoj predanosti EU-a da Ukrajini pomaže dok god to bude potrebno, među ostalim s novim paketom pomoći od 450 milijuna eura za 2023. najavljenim tijekom tog posjeta. Time se iznos koji su EU, njegove države članice i europske financijske institucije Ukrajini stavili na raspolaganje popeo na oko 50 milijardi eura od početka ruske agresije. Osim toga, Komisija radi na doprinosu brzom oporavku u iznosu od milijardu eura.

Na sastanku Kolegija i ukrajinske vlade, kojim su supredsjedali predsjednica von der Leyen i premijer Šmihal, razmotrena je trenutačna potpora EU-a Ukrajini u različitim područjima, uključujući financijsku, humanitarnu, energetsku i proračunsku potporu te diplomatsku suradnju. Osim toga, uzet je obzir rad Ukrajine na reformama kako bi napredovala na svojem putu prema EU-u te su navedeni daljnji koraci za poboljšanje sektorske suradnje. Istodobno su se vodile rasprave o posljedicama koje bi Rusija trebala snositi za brutalno uništenje koje uzrokuje, među ostalim o predstojećem desetom paketu sankcija.

Predsjednica von der Leyen sastala se i s predsjednikom Zelenskim kako bi raspravljali o ključnim pitanjima na dnevnom redu EU-a i Ukrajine.

Glavna područja potpore i suradnje

Circular Graphic
Daljnja potpora EU-a

Uz makrofinancijsku pomoć u iznosu do 18 milijardi eura za 2023. EU je najavio dodatnih 450 milijuna eura pomoći koja uključuje:

 • 305 milijuna eura bilateralne potpore za povećanje otpornosti Ukrajine i potporu reformama
 • humanitarnu pomoć vrijednu 145 milijuna eura.
Circular Graphic
Hitna potpora za energiju

EU Ukrajini pruža ključnu potporu u suočavanju s posebnim poteškoćama u energetskom sektoru. To uključuje:

 • opskrbu s još 2400 generatora, uz 3000 generatora koji su već isporučeni od početka agresije
 • 157,5 milijuna eura iz Fonda energetske pomoći, koji je uspostavila Energetska zajednica
 • 35 milijuna LED žarulja koje je EU kupio kako bi pomogao Ukrajincima da smanje potrošnju energije.
Circular Graphic
Gospodarska suradnja i pristup jedinstvenom tržištu

Komisija i dalje pomaže Ukrajini u iskorištavanju svih prednosti koje nudi sporazum o pridruživanju, uključujući detaljan i sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini, a među ostalim:

 • prijedlog za produljenje suspenzije uvoznih carina na ukrajinski izvoz nakon lipnja 2023.
 • prioritetni akcijski plan za razdoblje 2023. – 2024., odnosno plan za poboljšanje pristupa Ukrajine jedinstvenom tržištu
 • roaming – šestomjesečno produljenje dobrovoljnih mjera operatera iz EU-a i Ukrajine za povoljne ili besplatne pozive između EU-a i Ukrajine.
Circular Graphic
Strateško partnerstvo za biometan, vodik i druge sintetske plinove

Partnerstvom između EU-a i Ukrajine njihova će se postojeća suradnja u području energije proširiti na plinove iz obnovljivih izvora kao što su biometan, vodik i drugi sintetički plinovi proizvedeni na održiv način. Njime se potvrđuje predanost obiju strana smanjenju ovisnosti o uvozu fosilnih goriva, posebno ruskog plina, i radu na klimatskoj neutralnosti.

Circular Graphic
Potpora reformama i bolja usklađenost s EU-om

Raspravljalo se i o prioritetima reformi i koracima potrebnima kako bi se Ukrajini pomoglo da dodatno uskladi svoje zakonodavstvo s pravnom stečevinom EU-a.

Komisija je najavila i da će se Ukrajina pridružiti ključnim programima EU-a:

 • Komisija i Ukrajina potpisale su pridruživanje Programu jedinstvenog tržišta, čime se Ukrajini osigurava potpora za poduzeća i olakšavaju pristup tržištima, povoljno poslovno okruženje, održivi rast i internacionalizacija.
 • Uskoro će započeti rasprave o pridruživanju Ukrajine drugim ključnim programima EU-a, kao što je Instrument za povezivanje Europe, koji Ukrajini može pomoći da poveže svoju energetsku, prometnu i digitalnu infrastrukturu s EU-om.

Novom inicijativom „Phoenix” potaknut će se podrška novog europskog Bauhausa Ukrajini u obnovi njezinih gradova na održiv i uključiv način. Odmah će se mobilizirati najmanje 7 milijuna eura, posebno za razvoj i razmjenu vrhunskog stručnog znanja o obnovi za ukrajinske gradove.

Circular Graphic
Pojačana suradnja u području istraživanja

Pridruživanje Ukrajine Obzoru Europa i programu Euratoma za istraživanje i osposobljavanje ključno je za očuvanje i poticanje njezina istraživačkog i inovacijskog ekosustava.

Komisija će otvoriti i ured za program Obzor Europa u Kijevu kako bi promicala mogućnosti financiranja sredstvima EU-a i pružala tehničku potporu ukrajinskim istraživačima i inovatorima.

Circular Graphic
Oporavak i obnova

Višeagencijska platforma za koordinaciju donatora pokrenuta je u siječnju 2023. radi koordinacije kratkoročne i dugoročne potpore međunarodnih donatora i financijskih institucija za pomoć ukrajinskom gospodarstvu.

Ljudske priče

Lyudmilla in Moldova with her cousin

Prisiljena pobjeći iz svojeg doma u Mikolajivu, Ljudmila je pronašla utočište u Moldovi, gdje se pridružila rođakinji Tatiani.

Civilian infrastructure including power plants, radio towers and bridges, has been destroyed in the war. The impact of such attacks will have long-lasting consequences.

„Raseljene žene i djeca očajnički se nadaju da će se vratiti kući”, priče organizacije People in Need.

 

Zina and a group of kids in the metro station in Karkhiv, Ukraine

Tijekom boravka u skloništu na stanici podzemne željeznice u Harkivu, Zina je pomagala djeci koja se skrivaju od rata igračkama i obrazovnim materijalima.

Dokumenti

 • Factsheet
 • Glavna uprava za komunikacije

Factsheets related to EU-Ukraine College to Government meeting