Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina
From the left, Ursula von der Leyen, Volodymyr Zelensky, and Denys Shmyhal

Reuniunea comună între colegiul comisarilor europeni și guvernul Ucrainei

Solidaritatea cu poporul ucrainean

Cu vizita colegiului la Kiev, UE transmite astăzi un mesaj foarte clar Ucrainei și lumii cu privire la forța și hotărârea noastră comune în fața agresiunii brutale a Rusiei. Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. Și vom continua să impunem Rusiei un preț ridicat până când aceasta își va înceta agresiunea. Ucraina poate conta pe faptul că Europa o va ajuta să se reconstruiască și să devină o țară mai rezilientă, care merge înainte pe calea aderării la UE.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Fotografii de la conferințele de presă

Principalele rezultate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a deplasat la Kiev în data de 2 februarie 2023 împreună cu 15 comisari, pentru prima reuniune organizată vreodată între colegiu și guvernul ucrainean.

Această reuniune a transmis un semnal puternic cu privire la angajamentul ferm al UE de a susține Ucraina atâta timp cât va fi necesar. În cursul vizitei a fost anunțat un nou pachet de asistență în valoare de 450 de milioane EUR pentru 2023. Cu acest ajutor, suma pe care UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene au pus-o la dispoziția Ucrainei de la începutul agresiunii Rusiei se ridică la aproximativ 50 de miliarde EUR. În plus, Comisia caută să obțină o contribuție de 1 miliard EUR pentru o redresare economică rapidă a Ucrainei.

Reuniunea dintre colegiu și guvernul Ucrainei, coprezidată de președinta von der Leyen și de prim-ministrul Shmyhal, a trecut în revistă sprijinul continuu acordat Ucrainei de către UE în diferite domenii (sprijinul financiar și bugetar, ajutorul umanitar, ajutorul în domeniul energetic și acțiunile diplomatice). De asemenea, a analizat eforturile de reformă depuse de Ucraina pentru a avansa pe calea aderării la UE și a definit noi măsuri pentru consolidarea cooperării sectoriale. În același timp, s-au purtat discuții cu privire la cum poate fi Rusia trasă la răspundere pentru distrugerile brutale pe care le cauzează, inclusiv cu privire la al zecelea pachet de sancțiuni prevăzut.

Președinta von der Leyen s-a întâlnit și cu președintele Zelensky pentru a discuta aspecte importante aflate pe agenda summitului UE-Ucraina.

Principalele domenii de sprijin și cooperare

Circular Graphic
Alte tipuri de sprijin din partea UE

Pe lângă asistența macrofinanciară în valoare de până la 18 miliarde EUR pentru 2023, UE a anunțat un ajutor de încă 450 de milioane EUR, care include:

 • 305 milioane EUR sub formă de sprijin bilateral pentru creșterea rezilienței Ucrainei și pentru sprijinirea reformelor
 • 145 de milioane EUR sub formă de asistență umanitară
Circular Graphic
Sprijin energetic de urgență

UE aduce Ucrainei un sprijin vital pentru a o ajuta să surmonteze dificultățile deosebite din sectorul energetic. Acest sprijin include:

 • furnizarea a 2 400 de generatoare suplimentare, pe lângă cele 3 000 deja livrate de la începutul agresiunii
 • 157,5 milioane EUR din Fondul de sprijin energetic instituit de Comunitatea Energiei
 • 35 de milioane de becuri cu led achiziționate de UE, pentru a-i ajuta pe ucraineni să diminueze consumul de energie
Circular Graphic
Cooperarea economică și accesul la piața unică

Comisia continuă să sprijine Ucraina în valorificarea deplină a beneficiilor oferite de acordul de asociere, inclusiv de acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător, prin următoarele măsuri:

 • o propunere de prelungire a suspendării taxelor la import pentru exporturile ucrainene dincolo de luna iunie 2023
 • un plan de acțiune prioritar pentru perioada 2023-2024 – o foaie de parcurs pentru îmbunătățirea accesului Ucrainei la piața unică
 • în ceea ce privește roamingul, prelungirea cu șase luni a măsurilor voluntare luate de operatorii din UE și Ucraina pentru a permite apeluri la preț redus sau gratuite între UE și Ucraina
Circular Graphic
Parteneriatul strategic privind biometanul, hidrogenul și alte gaze sintetice

Acest parteneriat va extinde cooperarea existentă în domeniul energiei între UE și Ucraina la gazele din surse regenerabile de energie, cum ar fi biometanul, hidrogenul și alte gaze sintetice produse în mod durabil. El reafirmă angajamentul ambelor părți de a reduce dependența de importurile de combustibili fosili, în special de gazele rusești, și de a acționa în direcția neutralității climatice.

Circular Graphic
Sprijin pentru reforme și o mai bună aliniere la UE

Prioritățile în materie de reformă și măsurile necesare pentru a ajuta Ucraina să își alinieze în continuare legislația la acquis-ul UE au fost un alt subiect abordat la masa discuțiilor.

Comisia a anunțat, de asemenea, că Ucraina se va alătura unor programe-cheie ale UE:

 • Comisia și Ucraina au semnat asocierea Ucrainei la Programul privind piața unică. Acest acord va susține întreprinderile ucrainene, facilitându-le accesul la piețe și permițându-le să beneficieze de un mediu favorabil întreprinderilor și de oportunități de creștere durabilă și de internaționalizare
 • în curând vor începe discuții cu privire la integrarea Ucrainei în alte programe-cheie ale UE, cum ar fi Mecanismul pentru interconectarea Europei, care o pot ajuta să își conecteze infrastructura energetică, de transport și digitală cu UE

O nouă inițiativă „Phoenix” va stimula activitatea noului Bauhaus european de sprijinire a Ucrainei în procesul de reconstrucție a orașelor sale în mod durabil și incluziv. Ea va mobiliza imediat cel puțin 7 milioane EUR, în special pentru dezvoltarea și partajarea expertizei de vârf cu scopul de a ajuta la reconstruirea orașelor ucrainene.

Circular Graphic
Cooperare consolidată în domeniul cercetării

Asocierea Ucrainei la programul Orizont Europa și la Programul pentru cercetare și formare al Euratom este esențială pentru conservarea și stimularea ecosistemului de cercetare și inovare al țării.

Comisia va deschide și un birou Orizont Europa la Kiev pentru a promova oportunitățile de finanțare ale UE și pentru a oferi sprijin tehnic cercetătorilor și inovatorilor ucraineni.

Circular Graphic
Redresare și reconstrucție

În ianuarie 2023 a fost lansată Platforma multiinstituțională de coordonare a donatorilor pentru Ucraina, având drept scop coordonarea sprijinului pe termen scurt și mai lung adus economiei ucrainene de către donatorii internaționali și instituțiile financiare.

Mărturii ale oamenilor

Lyudmilla in Moldova with her cousin

Obligată să își lase în urmă casa din Mykolaiv, Lyudmilla s-a refugiat în Moldova, la verișoara sa Tatiana.

Civilian infrastructure including power plants, radio towers and bridges, has been destroyed in the war. The impact of such attacks will have long-lasting consequences.

Femei și copii strămutați care speră cu disperare să se întoarcă într-o zi acasă: mărturii culese de People in need.

 

Zina and a group of kids in the metro station in Karkhiv, Ukraine

În timp ce se adăpostea în stația de metrou din Kharkiv, Zina i-a ajutat pe copii să reziste în ascunzătoare jucându-se cu ei și folosind material pedagogic.

Documente

 • Factsheet
 • Direcția Generală Comunicare

Factsheets related to EU-Ukraine College to Government meeting