Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával
From the left, Ursula von der Leyen, Volodymyr Zelensky, and Denys Shmyhal

Az európai biztosok testületének és Ukrajna kormányának együttes ülése

Kiállunk Ukrajna népe mellett

A biztosi testület kijevi látogatásával az EU a mai napon egyértelmű üzenetet küld Ukrajnának és a világnak: kifejezésre juttatja, hogy az európai közösség erős, és elszántan néz szembe a brutális orosz agresszióval. Mindaddig támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg erre szükség van. És továbbra is súlyos árat fizettetünk Oroszországgal a tetteiért – mindaddig, amíg véget nem vet az agressziónak. Ukrajna számíthat Európára: segíteni fogunk abban, hogy az ország újjáépüljön és megerősödjön, és előrehaladjon az uniós csatlakozáshoz vezető úton.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

A legfontosabb eredmények

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és a biztosi testület 15 tagja 2023. február 2-án Kijevbe utazott, és részt vett a testület és az ukrán kormány között első ízben megrendezett találkozón.

A találkozó egyértelműen jelezte, hogy az EU szilárdan elkötelezett Ukrajna támogatása mellett mindaddig, amíg erre szükség van. Erről tanúskodik az az új, 2023-ra szóló, 450 millió euró összegű segítségnyújtási csomag is, melyről a találkozó során született bejelentés. Ezzel együtt a teljes támogatás összege mintegy 50 milliárd eurót tesz ki: ekkora pénzügyi segítséget nyújtott eddig az EU az uniós tagállamokkal és az európai pénzügyi intézményekkel közösen Ukrajnának az Oroszország által indított fegyveres agresszió kezdete óta. Ezen túlmenően a Bizottság jelenleg egy egymilliárd eurós segítségnyújtási csomagot készít elő azzal a céllal, hogy elősegítse az ország gyors helyreállítását.

A biztosi testület és az ukrán kormány közötti találkozón, melynek társelnökei Ursula von der Leyen elnök és Denisz Smihal miniszterelnök voltak, a résztvevők számba vették, milyen támogatást nyújt az EU Ukrajnának különböző területeken, többek között a pénzügyi, a humanitárius, az energiaügyi, a költségvetési támogatás és a diplomáciai kapcsolatok terén. Emellett áttekintették, milyen reformtörekvések révén kíván Ukrajna előrelépni az EU-hoz való csatlakozáshoz vezető úton, és további lépéseket vázoltak fel az ágazati együttműködés elmélyítéséért. Megbeszéléseket folytattak arról is, milyen további intézkedéseket lehetne hozni azért, hogy Oroszország megfizesse az általa okozott brutális pusztítás árát, és ennek keretében a felek megvitatták a következő, tizedik szankciócsomagot is.

Ursula von der Leyen elnök találkozott Zelenszkij elnökkel is, hogy megvitassák az EU és Ukrajna közötti kapcsolatok szempontjából kulcsfontosságú kérdéseket.

A támogatás és az együttműködés fő területei

 • Circular Graphic
  További uniós támogatás

  A 2023-ban nyújtandó makroszintű pénzügyi támogatáson felül, melynek összege akár a 18 milliárd eurót is elérheti, az EU további 450 millió euró összegű támogatást jelentett be, amely a következőket foglalja magában:

  • 305 millió euró kétoldalú támogatás formájában Ukrajna ellenálló képességének növelésére és a reformok előmozdítására;
  • 145 millió euró humanitárius segítségnyújtás keretében.
 • Circular Graphic
  Sürgősségi energiatámogatás

  Az EU létfontosságú támogatást nyújt Ukrajnának az energiaágazat sajátos nehézségeinek kezeléséhez. Ennek keretében az EU:

  • további 2400 generátort küld az országnak az agresszió kezdete óta már átadott háromezren felül;
  • 157,5 millió eurót mozgósít az Energiaközösség által létrehozott Energiatámogatási Alapból;
  • 35 millió LED-izzóval segíti az ukránokat abban, hogy csökkentsék energiafogyasztásukat.
 • Circular Graphic
  Gazdasági együttműködés és az egységes piachoz való hozzáférés

  A Bizottság továbbra is segít abban, hogy Ukrajna teljes mértékben kamatoztatni tudja a társulási megállapodás – és az ennek részét képező mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi megállapodás – által kínált előnyöket, többek között az alábbiak révén:

  • javaslat az ukrán exportra kivetett behozatali vámok 2023-ban lejáró felfüggesztésének meghosszabbítására;
  • kiemelt cselekvési terv a 2023–2024-es időszakra – ütemterv Ukrajna egységes piachoz való hozzáférésének javítására;
  • barangolás – az uniós és ukrán szolgáltatók által az EU és Ukrajna közötti megfizethető árú vagy teljesen ingyenes hívások tekintetében hozott önkéntes intézkedések hat hónappal történő meghosszabbítása.
 • Circular Graphic
  A biometánra, a hidrogénre és egyéb szintézisgázokra irányuló stratégiai partnerség

  E partnerség révén az EU és Ukrajna az energiaügyi együttműködést ki fogja terjeszteni a megújuló gázokra, köztük a biometánra, a hidrogénre és más szintetikus és fenntartható módon előállított gázokra. Ezzel a partnerséggel a két fél újólag megerősíti: elkötelezetten törekedni fognak arra, hogy csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok – különösen az orosz gáz – behozatalától való függőséget, és elérjék a klímasemlegességet.

 • Circular Graphic
  A reformok és a jogi keret harmonizációjának támogatása

  Találkozójukon a felek a reformprioritásokat is megvitatták, és áttekintették, milyen lépéseket kell tenni annak elősegítése érdekében, hogy Ukrajna még jobban hozzáigazítsa jogszabályait az uniós vívmányokhoz.

  A Bizottság azt is bejelentette, hogy Ukrajna csatlakozni fog több kulcsfontosságú uniós programhoz:

  • A Bizottság és Ukrajna megállapodást írt alá arról, hogy Ukrajna társul az Egységes piac programhoz. Ez a megállapodás fontos előnyöket fog biztosítani az ukrán vállalkozásoknak: megkönnyíti a piacra jutásukat, kedvezőbb üzleti környezetet teremt számukra, így elősegíti fenntartható növekedésüket és nemzetközi terjeszkedésüket.
  • Hamarosan megbeszélések kezdődnek Ukrajna más kulcsfontosságú uniós programokhoz való csatlakozásáról is. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz például segítheti Ukrajnát abban, hogy energetikai, közlekedési és digitális infrastruktúráját összekapcsolja az EU infrastruktúrájával.

  Az új Phoenix kezdeményezés segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy az új európai Bauhaus jegyében fenntartható és inkluzív módon építse újjá városait. A Phoenix azonnali hatállyal legalább 7 millió eurót fog mozgósítani, mindenekelőtt arra, hogy az ukrán városok újjáépítéséhez élvonalbeli szakértelem álljon rendelkezésre.

 • Circular Graphic
  Megerősített együttműködés a kutatás területén

  Ukrajnának a Horizont Európa programhoz és az Euratom kutatási és képzési programjához való társulása kulcsfontosságú az ország kutatási és innovációs ökoszisztémájának megőrzéséhez és fenntartásához.

  A Bizottság Horizont Európa-irodát is nyit majd Kijevben, hogy tájékoztassa az ukrán kutatókat és innovátorokat az uniós forrásszerzési lehetőségekről, és technikai támogatást nyújtson nekik.

 • Circular Graphic
  Helyreállítás és újjáépítés

  2023 januárjában megkezdte működését az Ukrajnát támogató adományok koordinálásával foglalkozó többszereplős platform, hogy összehangolja a nemzetközi adományozók és pénzügyi intézmények által Ukrajnának nyújtott rövid és hosszabb távú gazdasági segítséget.

Személyes sorsok

Dokumentumok

 • Factsheet
 • Kommunikációs Főigazgatóság

Factsheets related to EU-Ukraine College to Government meeting