Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Koridori solidarnosti između EU-a i Ukrajine

Spas za ukrajinsko gospodarstvo i ključ globalne sigurnosti opskrbe hranom

Izuzetno je važno da ukrajinske trgovinske rute ostanu otvorene kako bi se roba mogla kretati u oba smjera. Zbog ruske ratne agresije na Ukrajinu od veljače 2022. kretanje robe je onemogućeno.

Komisija je u svibnju 2022. pokrenula Akcijski plan za koridore solidarnosti kako bi uspostavila alternativne logističke rute željeznicom, cestom i unutarnjim plovnim putovima.

Važnost koridora solidarnosti

alt=""
Važni za zaštitu globalne sigurnosti opskrbe hranom
Agricultural goods
Važni za izvoz ukrajinskih proizvoda
Fuel, humanitarian aid
Glavna mogućnost za uvoz robe koja je Ukrajini nužna (gorivo, humanitarna pomoć)

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica

Barley
Treći najveći svjetski proizvođač ječma
Maize
Četvrti najveći svjetski proizvođač kukuruza
Wheat
Peti najveći svjetski proizvođač pšenice

Proizvodnja žitarica temelj je ukrajinskog gospodarstva i izvor hrane za mnoge zemlje.

Kako su koridori solidarnosti dosad pomogli?

Od svibnja 2022. do travnja 2024. koridori solidarnosti omogućili su Ukrajini izvoz oko 136 milijuna tona robe, uključujući 70 milijuna tona žitarica, uljarica i sličnih proizvoda. Omogućili su izvoz oko 54 % ukrajinskih žitarica od početka rata. Pritom je oko 46 % ukrajinskih žitarica izvezeno preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Osim toga, koridori solidarnosti omogućili su Ukrajini da uveze oko 52 milijuna tona nužne robe, od vojne i humanitarne pomoći do goriva i drugih proizvoda.

Ukupna vrijednost trgovinske razmjene ostvarene putem koridora solidarnosti procjenjuje se na oko 157 milijardi EUR, pri čemu više od 50 milijardi EUR otpada na izvoz iz Ukrajine, a oko 107 milijardi EUR na uvoz u Ukrajinu.

Izvoz žitarica iz Ukrajine od 2022. do 2024.

88,1 milijun tona žitarica
izvezeno je iz EU-a u treće zemlje od ožujka 2022. do prosinca 2023.

Financijski doprinosi

Europska komisija, zajedno s partnerskim financijskim institucijama, ulaže u povećanje kapaciteta, popravke i likvidnost subjekata. Dosad je više dvije milijarde EUR mobilizirano za koridore solidarnosti za povećanje globalne sigurnosti opskrbe hranom i spas ukrajinskoga gospodarstva. 

Ključna kretanja

 1. Rujan 2023.

  EU izdvaja 7 milijardi EUR za ključne infrastrukturne projekte. Poziv na podnošenje prijava prvi je put bio otvoren ukrajinskim i moldavskim subjektima.

 2. Srpanj 2023.
  • Rusija se povlači iz crnomorske inicijative za žitarice.
  • U novoj studiji o željezničkim vezama EU-a s Ukrajinom i Moldovom predlaže se da prvi korak bude uspostava pruge standardne europske širine kolosijeka od Krakova/Katowica (Poljska) do Ljviva (Ukrajina), kao i od Iasija (Rumunjska) do Kišinjeva (Moldova).
 3. Lipanj 2023.
  • 250 milijuna eura uloženo je u devet projekata koridora solidarnosti da bi se poboljšale prekogranične veze Ukrajine, Moldove i EU-a.
  • Ukrajina se pridružila programu EU-a za financiranje infrastrukture – Instrumentu za povezivanje Europe, koji joj je omogućio da podnese zahtjev za financiranje sredstvima EU-a u prometnom, energetskom i digitalnom području – za bolje veze između EU-a i Ukrajine. Sličan sporazum potpisan je u svibnju 2023. između EU-a i Republike Moldove.
 4. Siječanj 2023.

  U okviru poziva za vojnu mobilnost izdvojeno je 226 milijuna EUR, čime se poboljšava dugoročna povezanost s Ukrajinom i Moldovom te jačaju koridori solidarnosti u Poljskoj, Rumunjskoj i Njemačkoj.

 5. Prosinac 2022.

  Dodatnih 240 milijuna EUR uloženo je u projekte vojne mobilnosti kako bi se poboljšala infrastruktura na koridorima solidarnosti u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj.

 6. Srpanj 2022.

  Prijedlog za proširenje transeuropske prometne mreže (TEN-T) na Ukrajinu i Moldovu.

 7. Lipanj 2022.

  Novim sporazumima o cestovnom prometu između EU-a, Ukrajine i Republike Moldove omogućen je dodatni cestovni prijevoz. Prijevoznici sada mogu prolaziti kroz državna područja i prometovati između njih, bez potrebe za dozvolama.

Informativni članci

22. SVIBNJA 2024.
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
11. RUJNA 2023.
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform