Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Koridori solidarnosti između EU-a i Ukrajine

Spas za ukrajinsko gospodarstvo i ključ globalne sigurnosti opskrbe hranom

Izuzetno je važno da ukrajinske trgovinske rute ostanu otvorene kako bi se roba mogla kretati u oba smjera. Zbog ruske ratne agresije na Ukrajinu od veljače 2022. kretanje robe je onemogućeno.

Komisija je u svibnju 2022. pokrenula Akcijski plan za koridore solidarnosti kako bi uspostavila alternativne logističke rute željeznicom, cestom i unutarnjim plovnim putovima.

Ukrajina je jedan od najvećih svjetskih izvoznika žitarica

Barley
treći najveći svjetski proizvođač ječma
Maize
četvrti najveći svjetski proizvođač kukuruza
Wheat
peti najveći svjetski proizvođač pšenice

Proizvodnja žitarica temelj je ukrajinskog gospodarstva i izvor hrane za mnoge zemlje.

Važnost koridora solidarnosti

alt=""
Važni za zaštitu globalne sigurnosti opskrbe hranom
Agricultural goods
Važni za izvoz ukrajinskih proizvoda
Fuel, humanitarian aid
Jedina mogućnost za uvoz proizvoda koji su Ukrajini nužni (gorivo, humanitarna pomoć)

Kako su koridori solidarnosti dosad pomogli?

U razdoblju od ožujka 2022. do siječnja 2024. više od 61 milijuna tona žitarica, uljarica i srodnih proizvoda izašlo je iz Ukrajine kroz koridore solidarnosti. Omogućili su izvoz oko 60 % ukrajinskih žitarica od početka rata. Pritom je 30 % ukrajinskih žitarica izvezeno preko ukrajinskih crnomorskih luka.

Koridori solidarnosti isto tako omogućili su Ukrajini da uveze oko 40 milijuna tona nužne robe, od humanitarne pomoći do goriva i drugih proizvoda.

Ukupna vrijednost trgovine putem koridora solidarnosti procjenjuje se na oko 120 milijardi EUR, s više od 40 milijardi EUR za ukrajinski izvoz i više od 80 milijardi EUR za ukrajinski uvoz.

Izvoz žitarica iz Ukrajine za razdoblje 2022. – 2023.

70,9 milijuna tona
Izvoz žitarica iz EU-a u treće zemlje od ožujka 2022.

Financijski doprinosi

Europska komisija, zajedno s partnerskim financijskim institucijama, ulaže u povećanje kapaciteta, popravke i likvidnost subjekata.

 

Ključna kretanja

 1. Rujan 2023.

  EU izdvaja 7 milijardi EUR za ključne infrastrukturne projekte. Poziv na podnošenje prijava prvi je put bio otvoren ukrajinskim i moldavskim subjektima.

 2. Srpanj 2023.
  • Rusija se povlači iz crnomorske inicijative za žitarice
  • U novoj studiji o željezničkim vezama EU-a s Ukrajinom i Moldovom predlaže se da prvi korak bude uspostava pruge standardne europske širine kolosijeka od Krakova/Katowica (Poljska) do Ljviva (Ukrajina), kao i od Iasija (Rumunjska) do Kišinjeva (Moldova).
 3. Lipanj 2023.
  • 250 milijuna eura uloženo je u devet projekata koridora solidarnosti da bi se poboljšale prekogranične veze Ukrajine, Moldove i EU-a.
  • Ukrajina se pridružila programu EU-a za financiranje infrastrukture – Instrumentu za povezivanje Europe, koji joj je omogućio da podnese zahtjev za financiranje sredstvima EU-a u prometnom, energetskom i digitalnom području – za bolje veze između EU-a i Ukrajine. Sličan sporazum potpisan je u svibnju 2023. između EU-a i Republike Moldove.
 4. Prosinac 2022.

  220 milijuna EUR uloženo je u projekte vojne mobilnosti da bi se poboljšala infrastruktura na koridorima solidarnosti u Njemačkoj, Poljskoj i Rumunjskoj.

 5. Srpanj 2022.

  Prijedlog za proširenje transeuropske prometne mreže (TEN-T) na Ukrajinu i Moldovu.

 6. Lipanj 2022.

  Novim sporazumima o cestovnom prometu između EU-a, Ukrajine i Republike Moldove omogućen je dodatni cestovni prijevoz. Prijevoznici sada mogu prolaziti kroz državna područja i prometovati između njih, bez potrebe za dozvolama.

Informativni članci

15. KOLOVOZA 2023.
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
English
(6.32 KB - HTML)
Preuzimanje
11. RUJNA 2023.
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform
English
(6.32 KB - HTML)
Preuzimanje