Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Culoarele de solidaritate UE-Ucraina

Colac de salvare pentru economia Ucrainei, verigă vitală pentru securitatea alimentară mondială

Este extrem de important ca Ucraina să-și mențină deschise rutele comerciale, astfel încât mărfurile să poată circula în ambele direcții. Războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei în februarie 2022 a blocat acest flux.

În mai 2022, Comisia a lansat Planul de acțiune pentru culoarele de solidaritate pentru a stabili rute logistice alternative pe căi ferate și rutiere și pe căi navigabile interioare, cunoscute sub denumirea de „culoare de solidaritate”.

Importanța culoarelor de solidaritate

alt=""
Esențiale pentru protejarea securității alimentare în lume
Agricultural goods
Cruciale pentru exportul de mărfuri ucrainene
Fuel, humanitarian aid
Opțiunea principală pentru ca Ucraina să importe toate mărfurile de care are nevoie (combustibil, ajutor umanitar...)

Ucraina este unul din cei mai mari exportatori de cereale din lume

Barley
Al 3-lea producător mondial de orz
Maize
Al 4-lea producător mondial de porumb
Wheat
Al 5-lea producător mondial de grâu

Producția de cereale reprezintă baza economiei Ucrainei și contribuie la asigurea hranei pentru multe țări din lume.

Cum au ajutat culoarele de solidaritate?

În perioada mai 2022 - ianuarie 2024, culoarele de solidaritate i-au permis Ucrainei să exporte aproximativ 136 de milioane de tone de mărfuri, inclusiv 70 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe. De la începutul războiului, culoarele au permis exportul a circa 54 % din cerealele ucrainene. Aproximativ 46 % din cerealele ucrainene au fost exportate prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Culoarele de solidaritate i-au permis, de asemenea, Ucrainei să importe aproximativ 52 de milioane de tone de mărfuri de care are nevoie: de la ajutor militar și umanitar la combustibil și alte produse.

Valoarea totală a comerțului desfășurat prin intermediul culoarelor de solidaritate este estimată la circa 157 de miliarde EUR, cu peste 50 de miliarde EUR pentru exporturile ucrainene și circa 107 miliarde EUR pentru importurile ucrainene.

Exporturi de cereale din Ucraina (2022-2024)

88,1 milioane de tone de cereale
exportate de UE către țări terțe între martie 2022 și decembrie 2023

Contribuții financiare

Comisia Europeană și instituțiile financiare partenere investesc în creșterea capacității, în reparații și în lichidități pentru operatori. Până în prezent au fost mobilizate peste 2 miliarde de euro pentru culoarele de solidaritate în vederea sporirii securității alimentare la nivel mondial și a asigurării unor resurse vitale pentru economia Ucrainei. 

Repere

 1. Septembrie 2023.

  UE pune la dispoziție 7 miliarde EUR pentru proiecte-cheie de infrastructură, deschizând pentru prima dată cererea de propuneri și entităților din Ucraina și Republica Moldova.

 2. Iulie 2023
  • Rusia pune capăt Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră
  • Un nou studiu privind conexiunile feroviare ale UE cu Ucraina și Moldova sugerează ca prim pas stabilirea unei legături pe ecartament european de la Cracovia/Katowice (Polonia) la Liov (Ucraina), precum și de la Iași (România) la Chișinău (Moldova).
 3. Iunie 2023
  • Se investesc 250 de milioane EUR în 9 proiecte privind culoarele de solidaritate pentru a îmbunătăți conexiunile transfrontaliere dintre Ucraina, Moldova și UE.
  • Ucraina se asociază programului UE de finanțare a infrastructurii (Mecanismul pentru interconectarea Europei), ceea ce-i permite să solicite finanțare din partea UE în domeniile transporturilor și energiei, precum și în domeniul digital – pentru conexiuni mai bune între UE și Ucraina. Un acord similar a fost semnat între UE și Republica Moldova în mai 2023.
 4. Ianuarie 2023

  226 de milioane EUR puse la dispoziție în urma unei cereri de propuneri privind mobilitatea militară, lucru care a îmbunătățit conectivitatea pe termen lung cu Ucraina și Moldova și a consolidat culoarele de solidaritate din Polonia, România și Germania.

 5. Decembrie 2022

  Se investesc încă 240 de milioane EUR în proiecte de mobilitate militară, îmbunătățind infrastructura pe culoarele de solidaritate din Germania, Polonia și România.

 6. Iulie 2022

  Se propune extinderea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) pentru a include Ucraina și Moldova.

 7. Iunie 2022

  Noile acorduri privind transportul rutier dintre UE, Ucraina și Republica Moldova permit continuarea transportului rutier. Datorită lor, transportatorii pot să tranziteze și să opereze unii pe teritoriul altora, fără a avea nevoie de autorizații.

Fișe informative

22 MAI 2024
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
11 SEPTEMBRIE 2023
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform