Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Solidarnostni pasovi med EU in Ukrajino

Življenjsko pomembni za ukrajinsko gospodarstvo, ključni za svetovno prehransko varnost

Za Ukrajino je ključnega pomena, da ohrani odprte trgovinske poti, da se blago lahko giblje v obe smeri. Ruska vojna agresija proti Ukrajini, ki poteka od februarja 2022, je te poti zaprla.

Maja 2022 je Komisija začela izvajati akcijski načrt za solidarnostne pasove za vzpostavitev alternativnih logističnih poti prek železnic, cest in celinskih plovnih poti, imenovanih solidarnostni pasovi.

Pomen solidarnostnih pasov

alt=""
Ključnega pomena za zaščito svetovne prehranske varnosti
Agricultural goods
Ključnega pomena za izvoz ukrajinskih proizvodov
Fuel, humanitarian aid
Glavna možnost Ukrajine za uvoz vsega, kar potrebuje (gorivo, humanitarna pomoč)

Ukrajina je ena največjih izvoznic žit na svetu

Barley
Tretji največji proizvajalec ječmena na svetu
Maize
Četrti največji proizvajalec koruze na svetu
Wheat
Peti največji proizvajalec pšenice na svetu

Proizvodnja žit je temelj ukrajinskega gospodarstva in prispeva k prehranjevanju številnih držav na svetu.

Kako so solidarnostni pasovi doslej pomagali?

Med majem 2022 in aprilom 2024 je bil prek solidarnostnih pasov Ukrajini omogočen izvoz približno 136 milijonov ton blaga, vključno s 70 milijoni ton žita, oljnic in sorodnih proizvodov. Od začetka vojne so solidarnostni pasovi omogočili izvoz približno 54 % ukrajinskega žita. Približno 46 % ukrajinskega žita je bilo izvoženega prek ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Solidarnostni pasovi so Ukrajini omogočili tudi uvoz približno 52 milijonov ton blaga, ki ga potrebuje, od vojaške in humanitarne pomoči do goriva in drugih izdelkov.

Skupna vrednost trgovine prek solidarnostnih pasov je ocenjena na približno 157 milijard evrov, od tega več kot 50 milijard evrov za ukrajinski izvoz in več kot 107 milijard evrov za ukrajinski uvoz.

Izvoz žita iz Ukrajine v obdobju 2022–2024

88,1 milijona ton žita
EU izvozila v tretje države med marcem 2022 in decembrom 2023

Finančni prispevki

Evropska komisija skupaj s partnerskimi finančnimi institucijami vlaga v povečanje zmogljivosti, popravila in likvidnost gospodarskih subjektov. Doslej sta bili za solidarnostne pasove mobilizirani več kot 2 milijardi evrov za povečanje svetovne prehranske varnosti in zagotovitev pomoči, ki jo ukrajinsko gospodarstvo nujno potrebuje. 

Glavni dogodki

 1. September 2023

  EU je dala na voljo 7 milijard evrov za ključne infrastrukturne projekte, pri čemer je razpis prvič odprla tudi za ukrajinske in moldavske subjekte.

 2. Julij 2023
  • Rusija odstopa od črnomorske pobude za žito
  • Nova študija o železniški povezljivosti EU z Ukrajino in Moldavijo kot prvi korak k vzpostavitvi povezave z evropsko tirno širino med Krakovom/Katowicami (Poljska) in Lvovom (Ukrajina) ter med Iașijem (Romunija) in Kišinjevom (Moldavija).
 3. Junij 2023
  • V 9 projektov v okviru solidarnostnih pasov je bilo za izboljšanje čezmejnih povezav med Ukrajino, Moldavijo in EU vloženih 250 milijonov evrov.
  • Pridružitev Ukrajine programu EU za financiranje infrastrukture – Instrumentu za povezovanje Evrope, ki Ukrajini omogoča, da zaprosi za financiranje EU na področjih prometa, energetike in digitalnih tehnologij – za boljše povezave med EU in Ukrajino. Podoben sporazum sta EU in Republika Moldavija podpisali maja 2023.
 4. Januar 2023

  226 milijonov evrov danih na voljo iz razpisa za vojaško mobilnost za izboljšanje dolgoročne povezljivosti z Ukrajino in Moldavijo ter okrepitev solidarnostnih pasov na Poljskem, v Romuniji in Nemčiji.

 5. December 2022

  V projekte vojaške mobilnosti je bilo dodatno vloženih 240 milijonov evrov, s čimer se je izboljšala infrastruktura solidarnostnih pasov v Nemčiji, na Poljskem in v Romuniji.

 6. Julij 2022

  Predlog za razširitev vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) na Ukrajino in Moldavijo.

 7. Junij 2022

  Novi sporazumi o cestnem prevozu med EU, Ukrajino in Republiko Moldavijo omogočajo dodaten prevoz po cestah. Cestni prevozniki lahko zdaj brez dovoljenj prehajajo ozemlja drugih pogodbenic in izvajajo čezmejni prevoz blaga.

Informativni pregledi

22. MAJ 2024
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
11. SEPTEMBER 2023
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform