Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Solidarnostni pasovi med EU in Ukrajino

Življenjsko pomembni za ukrajinsko gospodarstvo, ključni za svetovno prehransko varnost

Za Ukrajino je ključnega pomena, da ohrani odprte trgovinske poti, da se blago lahko giblje v obe smeri. Ruska vojna agresija proti Ukrajini, ki poteka od februarja 2022, je te poti zaprla.

Maja 2022 je Komisija začela izvajati akcijski načrt za solidarnostne pasove za vzpostavitev alternativnih logističnih poti prek železnic, cest in celinskih plovnih poti, imenovanih solidarnostni pasovi.

Ukrajina je ena največjih izvoznic žit na svetu

Barley
Tretji največji proizvajalec ječmena na svetu
Maize
Četrti največji proizvajalec koruze na svetu
Wheat
Peti največji proizvajalec pšenice na svetu

Proizvodnja žit je temelj ukrajinskega gospodarstva in prispeva k prehranjevanju številnih držav na svetu.

Pomen solidarnostnih pasov

alt=""
Ključnega pomena za zaščito svetovne prehranske varnosti
Agricultural goods
Ključnega pomena za izvoz ukrajinskih proizvodov
Fuel, humanitarian aid
Edina možnost Ukrajine za uvoz vsega, kar potrebuje (gorivo, humanitarna pomoč)

Kako so solidarnostni pasovi doslej pomagali?

Med marcem 2022 in januarjem 2024 je po solidarnostnih pasovih Ukrajino zapustilo več kot 61 milijonov ton žita, oljnic in z njimi povezanih proizvodov. Od začetka vojne so solidarnostni pasovi omogočili izvoz približno 60 % ukrajinskega žita. Približno 30 % ukrajinskega žita je bilo izvoženega prek ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Solidarnostni pasovi so Ukrajini omogočili tudi uvoz približno 40 milijonov ton blaga, ki ga potrebuje, od vojaške in humanitarne pomoči do goriva in drugih izdelkov.

Skupna vrednost trgovine prek solidarnostnih pasov je ocenjena na približno 120 milijard evrov, od tega več kot 40 milijard evrov za ukrajinski izvoz in več kot 80 milijard evrov za ukrajinski uvoz.

Izvoz žita iz Ukrajine v obdobju 2022–2023

70,9 milijona ton
Izvoz žita iz EU v tretje države od marca 2022

Finančni prispevki

Evropska komisija skupaj s partnerskimi finančnimi institucijami vlaga v povečanje zmogljivosti, popravila in likvidnost gospodarskih subjektov.

 

Glavni dogodki

 1. September 2023

  EU je dala na voljo 7 milijard evrov za ključne infrastrukturne projekte, pri čemer je razpis prvič odprla tudi za ukrajinske in moldavske subjekte.

 2. Julij 2023
  • Rusija odstopa od črnomorske pobude za žito
  • Nova študija o železniški povezljivosti EU z Ukrajino in Moldavijo kot prvi korak k vzpostavitvi povezave z evropsko tirno širino med Krakovom/Katowicami (Poljska) in Lvovom (Ukrajina) ter med Iașijem (Romunija) in Kišinjevom (Moldavija).
 3. Junij 2023
  • V 9 projektov v okviru solidarnostnih pasov je bilo za izboljšanje čezmejnih povezav med Ukrajino, Moldavijo in EU vloženih 250 milijonov evrov.
  • Pridružitev Ukrajine programu EU za financiranje infrastrukture – Instrumentu za povezovanje Evrope, ki Ukrajini omogoča, da zaprosi za financiranje EU na področjih prometa, energetike in digitalnih tehnologij – za boljše povezave med EU in Ukrajino. Podoben sporazum sta EU in Republika Moldavija podpisali maja 2023.
 4. December 2022

  V projekte vojaške mobilnosti je bilo vloženih 220 milijonov evrov, s čimer se je izboljšala infrastruktura solidarnostnih pasov v Nemčiji, na Poljskem in v Romuniji.

 5. Julij 2022

  Predlog za razširitev vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T) na Ukrajino in Moldavijo.

 6. Junij 2022

  Novi sporazumi o cestnem prevozu med EU, Ukrajino in Republiko Moldavijo omogočajo dodaten prevoz po cestah. Cestni prevozniki lahko zdaj brez dovoljenj prehajajo ozemlja drugih pogodbenic in izvajajo čezmejni prevoz blaga.

Informativni pregledi

15. AVGUST 2023
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
English
(6.32 KB - HTML)
Prenesi
11. SEPTEMBER 2023
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform
English
(6.32 KB - HTML)
Prenesi