Gå til hovedindholdet
EU's solidaritet med Ukraine

Solidaritetsbaner mellem EU og Ukraine

En livline for den ukrainske økonomi og en afgørende brik i fødevaresikkerheden

Det er af afgørende betydning for Ukraine at holde sine handelsruter åbne, så varer kan transporteres i begge retninger. Ruslands angrebskrig mod Ukraine har siden februar 2022 blokeret for varestrømmen.

I maj 2022 lancerede Kommissionen handlingsplanen for solidaritetsbaner for at etablere alternative transportruter via jernbane, veje og indre vandveje, også kaldet solidaritetsbaner.

Ukraine er en førende global eksportør af korn

Barley
Verdens tredjestørste producent af byg
Maize
Verdens fjerdestørste producent af majs
Wheat
Verdens femtestørste producent af hvede

Kornproduktion er hjørnestenen i Ukraines økonomi og bidrager til at brødføde mange lande i verden.

Solidaritetsbanernes betydning

alt=""
De er afgørende for at beskytte den globale fødevaresikkerhed
Agricultural goods
De er afgørende for eksporten af ukrainske landbrugsprodukter
Fuel, humanitarian aid
De er Ukraines eneste mulighed for at importere alle de varer, landet har brug for (brændstof og humanitær bistand)

Hvordan har solidaritetsbaner hjulpet?

Mellem marts 2022 og januar 2024 har mere end 61 millioner ton korn, oliefrø og lignende produkter forladt Ukraine gennem solidaritetsbanerne. Banerne har muliggjort eksport af ca. 60 % af Ukraines korn siden krigens begyndelse Ca. 40 % af alt ukrainsk korn er blevet eksporteret via ukrainske havne i Sortehavet.

Solidaritetsbanerne har også gjort det muligt for Ukraine at importere mere end 40 millioner ton varer, som landet har brug for: lige fra militær og humanitær bistand og til brændstof og andre produkter.

Den samlede værdi af handelen via solidaritetsbanerne anslås til ca. 120 mia. euro, hvilket omfatter mere end 40 mia. euro til ukrainsk eksport og over 80 mia. euro til ukrainsk import.

Eksport af korn fra Ukraine i 2022-2023

70,9 millioner ton
EU's eksport af korn til tredjelande siden marts 2022

Finansielle bidrag

Europa-Kommissionen investerer sammen med finansielle partnerinstitutioner i kapacitetsopbygning, reparationer og likviditet til operatørerne.

 

Den vigtigste udvikling

 1. September 2023

  EU stiller 7 mia. euro til rådighed for centrale infrastrukturprojekter og åbner for første gang også for deltagelse af ukrainske og moldoviske enheder.

 2. Juli 2023
  • Rusland opsiger Sortehavsinitiativet vedrørende korn
  • På baggrund af en ny undersøgelse af EU-landenes jernbaneforbindelser med Ukraine og Moldova foreslås det som et første skridt at etablere en europæisk sporviddeforbindelse fra Kraków/Katowice (Polen) til Lviv (Ukraine) samt fra Iasi (Rumænien) til Chisinău (Moldova).
 3. Juni 2023
  • Der bliver investeret 250 mio. euro i 9 solidaritetsprojekter for at forbedre de grænseoverskridende forbindelser mellem Ukraine, Moldova og EU.
  • Ukraines bliver associeret med EU's program for finansiering af infrastruktur – Connecting Europe-faciliteten, der giver Ukraine mulighed for at ansøge om EU-finansiering til transport, energi og det digitale område – med henblik på bedre forbindelser mellem EU og Ukraine. En lignende aftale blev underskrevet mellem EU og Moldova i maj 2023.
 4. December 2022

  220 mio. euro bliver investeret i militære mobilitetsprojekter, der forbedrer infrastrukturen på solidaritetsbaner i Tyskland, Polen og Rumænien.

 5. Juli 2022

  Forslag om udvidelse af det transeuropæiske transportnet (TEN-T) til Ukraine og Moldova.

 6. Juni 2022

  Nye vejtransportaftaler mellem EU, Ukraine og Republikken Moldova giver mulighed for yderligere vejtransport. Transportvirksomheder kan nu passere gennem og operere mellem hinandens områder uden at skulle have tilladelse til det.

Faktablade

15. AUGUST 2023
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
English
(6.32 KB - HTML)
Download
11. SEPTEMBER 2023
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform
English
(6.32 KB - HTML)
Download