Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

EU–Ukrajna szolidaritási folyosók

Mentőöv az ukrán gazdaságnak, kulcsfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából

Ukrajna számára létfontosságú, hogy kereskedelmi útvonalai az Oroszország által 2022 februárjában indított agressziós háború ellenére nyitottak maradjanak, és az áruk mindkét irányba mozoghassanak.

2022 májusában a Bizottság elindította a szolidaritási folyosókra vonatkozó cselekvési tervet, amelynek célja, hogy a vasúti, közúti és belvízi útvonalakon keresztül alternatív logisztikai útvonalakat, úgynevezett szolidaritási folyosókat hozzon létre.

A szolidaritási folyosók jelentősége

alt=""
Elengedhetetlenül fontosak a globális élelmezésbiztonság védelme szempontjából
Agricultural goods
Elengedhetetlenül fontosak az ukrán áruk kivitele szempontjából
Fuel, humanitarian aid
Az elsődleges lehetőséget jelentik Ukrajna számára minden szükséges áru (tüzelőanyag, humanitárius segítségnyújtás) behozatalára

Ukrajna a világ legfontosabb gabonaexportőreinek egyike

Barley
Árpa: a világ harmadik legnagyobb termelője
Maize
Kukorica: a világ negyedik legnagyobb termelője
Wheat
Búza: a világ ötödik legnagyobb termelője

A gabonatermelés Ukrajna gazdaságának sarokköve, mely a világ számos országának élelmezéséhez járul hozzá.

Milyen szerepet játszanak a szolidaritási folyosók?

A szolidaritási folyosóknak köszönhetően Ukrajna 2022 májusa és 2024 áprilisa között hozzávetőleg 136 millió tonna árut tudott exportálni, köztük 70 millió tonna gabonát, olajos magvakat és kapcsolódó termékeket. A háború kezdete óta a szolidaritási folyosók az ukrán gabona mintegy 54%-ának kivitelét tették lehetővé. Ukrajna a gabona kb. 46%-át a fekete-tengeri kikötőin keresztül exportálta.

Szintén a szolidaritási folyosóknak köszönhetően az ország körülbelül 52 millió tonna – számára nélkülözhetetlen – terméket tudott importálni, köztük katonai és humanitárius segélyszállítmányokat, üzemanyagot és egyéb termékeket.

A szolidaritási folyosókon keresztül lebonyolított kereskedelem összértéke a becslések szerint 157 milliárd euró körül alakult. Ebből több mint 50 milliárd eurót tesz ki az ukrán export, és több mint 107 milliárd eurót az ukrán import.

Gabonaexport Ukrajnából 2022–2024-ben

88,1 millió tonna
gabonát exportált az EU harmadik országokba 2022 márciusa és 2023 decembere között

Pénzügyi hozzájárulások

Az Európai Bizottság pénzügyi partnerintézményekkel együtt létesítmény- és likviditás-helyreállítási, illetve kapacitásnövelési célú forrásokat biztosít gazdasági szereplőknek. A szolidaritási folyosók céljára eddig mozgósított összeg meghaladja a 2 milliárd eurót. Ez az erőfeszítés a globális élelmezésbiztonságot, valamint az ukrán gazdaság életben tartását szolgálja. 

A legfontosabb eredmények

 1. 2023. szeptember

  Az EU 7 milliárd eurót bocsát rendelkezésre kulcsfontosságú projektek megvalósítására, és ezúttal – első ízben – a felhívásra ukrán és moldovai szervezetek is jelentkezhetnek.

 2. 2023. július
  • Oroszország megszünteti a fekete-tengeri gabonakezdeményezést.
  • Egy új, az EU–Ukrajna és az EU–Moldova vasúti összeköttetésekről készült tanulmány első lépésként azt javasolja, hogy létesüljön európai nyomtávú összeköttetés Krakkó/Katowice (Lengyelország) és Lviv (Ukrajna), illetve Iași (Románia) és Chişinău (Moldova) között.
 3. 2023. június
  • 250 millió euró összegű finanszírozásban részesül kilenc, a szolidaritási folyosókhoz kapcsolódó projekt, melyek célja, hogy javuljanak az összeköttetések az Ukrajna, Moldova és az EU közötti határokon.
  • Ukrajna csatlakozik társult félként az EU infrastruktúra-finanszírozási programjához, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközhöz, amely lehetővé teszi, hogy Ukrajna forrásokat kapjon a közlekedési, az energetikai és a digitális hálózatok fejlesztésére, és ezáltal javuljon az EU és Ukrajna közötti összeköttetések minősége. Az EU és a Moldovai Köztársaság között 2023 májusában jött létre hasonló megállapodás.
 4. 2023. január

  Egy katonai mobilitási pályázati felhívás révén 226 millió euró szolgálja az Ukrajnával és Moldovával való hosszú távú összekapcsoltság javítását, valamint a szolidaritási folyosók lengyelországi, romániai és németországi megerősítését.

 5. 2022. december

  További 240 millió eurós finanszírozásban részesülnek olyan katonai mobilitási projektek, amelyek a szolidaritási folyosók infrastruktúráját javítják Németországban, Lengyelországban és Romániában.

 6. 2022. július

  Javaslat a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) Ukrajnára és Moldovára való kiterjesztéséről

 7. 2022. június

  Új közúti fuvarozási egyezmények születnek az EU, Ukrajna és a Moldovai Köztársaság között a közúti szállítás lehetőségeinek bővítésére. A fuvarozóknak nincs többé szükségük engedélyre ahhoz, hogy áthaladjanak az érintett felek területén, illetve hogy az érintett felek között fuvarozzanak árukat.

Tájékoztatók

2024. MÁJUS 22.
Factsheet EU-Ukraine Solidarity Lanes – Lifeline for Ukrainian economy, key for global food security
2023. SZEPTEMBER 11.
Factsheet on EU-Ukraine Solidarity Lanes Joint Coordination Platform