Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Refugiații din Ucraina: asistența medicală

Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська | rusă | русский

Accesul la asistență medicală în UE

Dacă vi se acordă protecție temporară, veți avea acces la asistență medicală în statul membru gazdă. Prin urmare, odată ce vă înregistrați și obțineți permisul de ședere temporară, statul membru gazdă vă va oferi acces la sistemul său de sănătate.

Dacă sistemul public de sănătate din statul membru gazdă consideră că sunteți asigurat integral, veți avea, de asemenea, dreptul de a primi cardul european de asigurări sociale de sănătate, care vă oferă acces la tratamentul medical necesar pe durata unei șederi temporare în alt stat membru.

Tratament spitalicesc specializat

Pentru ca spitalele să le poată oferi tratamente și îngrijiri specializate persoanelor care au nevoie urgentă de ele, Comisia:

  • instituie un mecanism de solidaritate pentru transferul medical al persoanelor strămutate și al refugiaților din statele membre învecinate Ucrainei către alte țări din UE. 10 000 de paturi sunt deja disponibile.
  • sprijină accesul la vaccinările de rutină pentru copii, lucru care ar trebui să reprezinte o prioritate, precum și acțiunile specifice privind sănătatea mintală și sprijinirea persoanelor traumatizate care fug de război

Persoanele care suferă de boli rare sau de afecțiuni complexe

Cele 24 de rețele europene de referință (RER) pentru boli rare și complexe vin unite în sprijinul tuturor pacienților ucraineni. RER sunt specializate în diagnosticarea și tratarea bolilor rare/foarte rare în aproape toate domeniile medicinei, inclusiv formele rare de cancer.

Cele 1 600 de centre de experți din cadrul rețelelor europene de referință sunt integrate în peste 300 de spitale din UE, distribuite în majoritatea sau în toate țările UE (inclusiv cele din vecinătatea Ucrainei) și Norvegia. RER s-au angajat să ofere un centru pentru pacienții care suferă de boli rare în interiorul și în afara Ucrainei.

Consultați site-ul rețelelor europene de referință pentru mai multe informații și orientări.

Informații din partea ministerelor naționale și a agențiilor din domeniul sănătății

Documente

Fișă informativă12 aprilie 2022
Factsheet: Access to health care in EU countries for persons displaced from Ukraine