Ugrás a fő tartalomra
Uniós szolidaritás Ukrajnával

Az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátása

Ezeket az információkat a következő nyelveken is közzétesszük: ukrán | українська | orosz | русский

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés az EU-ban

Ha Ön ideiglenes védelemben részesül, a fogadó tagállamban egészségügyi ellátást vehet igénybe. Tehát miután bejelentkezett az illetékes hatóságoknál és megkapta az ideiglenes tartózkodási engedélyt, a fogadó tagállam hozzáférést biztosít Önnek az ottani egészségügyi ellátórendszerhez.

Ha Ön a fogadó tagállamban teljes körű állami egészségügyi ellátásra jogosult, kiválthatja az európai egészségbiztosítási kártyát is. Ennek birtokában, ha elutazik más uniós országokba, ott is igénybe vehet szükséges orvosi ellátásokat.

Speciális kórházi ellátás

A sürgős orvosi ellátásra szorulók speciális kórházi kezelésének és ellátásának biztosítása érdekében a Bizottság:

  • szolidaritási mechanizmust hozott létre az Ukrajnával határos tagállamokban tartózkodó menekültek Unión belüli betegáthelyezésére vonatkozóan – a tagállamok már tízezer ágyat bocsátottak rendelkezésre;
  • támogatja a gyermekek hozzáférését a szokásos oltásokhoz, amelyet prioritásként kell kezelni, valamint a háború menekültjeinek mentális egészségével és traumakezelésével kapcsolatos célzott intézkedéseket.

Ritka vagy összetett betegségben szenvedők

A ritka és az összetett betegségekkel foglalkozó 24 európai referenciahálózat segítséget nyújt minden ukrán betegnek. Az európai referenciahálózatok a ritka vagy nagyon ritka betegségek diagnosztizálására és kezelésére szakosodtak az orvostudomány szinte minden területén, ideértve a ritka rákbetegségeket is.

Az európai referenciahálózatok 1600 szakértői központja több mint háromszáz kórházban működik EU-szerte, valamint Norvégiában és Ukrajnában is. Az európai referenciahálózatok kötelezettséget vállaltak arra, hogy betegellátó központokról gondoskodnak a ritka betegségekben szenvedők számára Ukrajnában és Ukrajna határain kívül.

További információkért és iránymutatásért látogasson el az európai referenciahálózatok honlapjára.

A nemzeti minisztériumoktól és egészségügyi ügynökségektől származó információk

Észtország
Magyarország

Országos Onkológiai Intézet – Honlap és kapcsolatfelvétel ukrbejencionkologiaatoncol [dot] hu (e-mailben)

Litvánia

Egészségügyi Minisztérium
Tájékoztatás az egészségügyi szolgáltatásokról: +370 5 232 2222

Uniós szintű tájékoztatás

Treatment4Ukraine – az Európai Unió ukrajnai küldöttségének információi arról, hogy az Ukrajnából elmenekült, orvosi kezelésre szoruló emberek hol és milyen feltételekkel tudnak igénybe venni egészségügyi ellátást az EU-ban

Dokumentumok

Tájékoztató2022. április 12.
Factsheet: Access to health care in EU countries for persons displaced from Ukraine