Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Izbjeglice iz Ukrajine: zdravstvena skrb

Ove su informacije dostupne i na sljedećim jezicima: ukrajinski | українська | ruski | русский

Pristup zdravstvenoj skrbi u EU-u

Ako vam je odobrena privremena zaštita, imat ćete pristup zdravstvenoj zaštiti u državi članici domaćinu. Nakon što se prijavite i dobijete privremenu boravišnu dozvolu, država članica domaćin omogućit će vam pristup svojem zdravstvenom sustavu.

Ako vas javni zdravstveni sustav države članice domaćina smatra potpuno osiguranima, imat ćete pravo i na europsku karticu zdravstvenog osiguranja, koja vam daje pravo na potrebno liječenje tijekom privremenog boravka u drugoj državi članici.

Specijalizirano bolničko liječenje

Za osiguravanje specijaliziranog bolničkog liječenja i skrbi za one kojima su hitno potrebni:

  • Komisija je uspostavila mehanizam solidarnosti za medicinske transfere izbjeglica i raseljenih osoba unutar EU-a iz država članica koje graniče s Ukrajinom. Na raspolaganje je već stavljeno 10 000 kreveta.
  • Komisija podupire pristup rutinskom cijepljenju djece kao prioritetu, kao i ciljanim mjerama usmjerenima na mentalno zdravlje i potpori nakon traume za osobe koje bježe od rata.

Oboljeli od rijetkih ili složenih bolesti

Sve 24 europske referentne mreže za rijetke i složene bolesti ujedinjene su u pružanju potpore ukrajinskim pacijentima. Europske referentne mreže specijalizirane su za dijagnosticiranje i liječenje rijetkih ili vrlo rijetkih bolesti u gotovo svim područjima medicine, uključujući rijetke vrste raka.

Ukupno 1600 stručnih centara europskih referentnih mreža smješteno je u više od 300 bolnica u EU-u, u većini zemalja EU-a (uključujući zemlje koje graniče s Ukrajinom) i Norveškoj. Europske referentne mreže obvezale su se djelovati kao centar za pacijente s rijetkim bolestima u Ukrajini i izvan nje.

Više informacija i smjernica potražite na internetskim stranicama europskih referentnih mreža.

Informacije nacionalnih ministarstava i zdravstvenih agencija

Dokumenti

Informativni članak12. travnja 2022.
Factsheet: Access to health care in EU countries for persons displaced from Ukraine