Direct naar de inhoud
EU-solidariteit met Oekraïne

Vluchten uit Oekraïne: gezondheidszorg

Deze informatie is ook beschikbaar in het: Oekraïens | українська | Russisch | русский

Toegang tot gezondheidszorg in de EU

Als u tijdelijke bescherming krijgt, heeft u ook recht op gezondheidszorg in uw gastland. Zodra u zich inschrijft en de tijdelijke verblijfsvergunning krijgt, biedt het gastland u dus toegang tot zijn zorgstelsel.

Als het openbare zorgstelsel van het gastland u als volledig verzekerd beschouwt, hebt u ook recht op de Europese ziekteverzekeringskaart die u recht geeft op noodzakelijke gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf in een ander EU-land.

Gespecialiseerde ziekenhuisbehandeling

Om ervoor te zorgen dat mensen die dringende zorg nodig hebben, gespecialiseerde zorg en behandeling kunnen krijgen in de ziekenhuizen zal de Commissie:

  • een solidariteitsmechanisme tot stand brengen voor interne medische transfers in de EU van vluchtelingen en ontheemden vanuit de EU-landen die aan Oekraïne grenzen. Er zijn al 10.000 bedden beschikbaar gesteld;
  • ondersteuning bieden voor routinematige vaccinaties voor kinderen die voorrang moeten krijgen en voor gerichte acties voor mentale gezondheid en ter ondersteuning bij trauma’s voor wie op de vlucht is voor de oorlog.

Zeldzame ziekten of complexe aandoeningen

De 24 Europese referentienetwerken (ERN’s) voor zeldzame en complexe ziekten slaan de handen ineen voor steun aan alle Oekraïense patiënten. ERN’s zijn gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van zeldzame/zeer zeldzame ziekten op bijna alle gebieden van de geneeskunde, waaronder zeldzame vormen van kanker.

De 1600 ERN-expertisecentra zijn ingebed in ruim 300 ziekenhuizen in de EU, verspreid over de meeste of alle EU-landen (waaronder buurlanden van Oekraïne) en Noorwegen. De ERN’s hebben zich ertoe verbonden als knooppunt te fungeren voor patiënten met zeldzame ziekten binnen en buiten Oekraïne.

Ga naar de website van de Europese referentienetwerken voor meer informatie en richtsnoeren.

Informatie van nationale ministeries en gezondheidsinstanties

Estland

Gezondheidsraad
Nationaal ziekenfonds
Nationaal Instituut voor gezondheidsontwikkeling – ondersteuning voor vluchtelingen

Hongarije

Nationaal Instituut voor Oncologie – Website en ukrbejencionkologiaatoncol [dot] hu (e-mail)

Litouwen

Ministerie van Volksgezondheid
Informatie over gezondheidsdiensten +370 5 232 2222

Informatie die in de hele EU geldt

Treatment4Ukraine – informatie over gezondheidszorg voor Oekraïners in Europa, verzameld door de EU-delegatie in Oekraïne

Documenten

Factsheet12 april 2022
Factsheet: Access to health care in EU countries for persons displaced from Ukraine