Preskoči na glavno vsebino
Solidarnost EU z Ukrajino

Na begu iz Ukrajine: zdravstveno varstvo

Te informacije so na voljo tudi v naslednjih jezikih: ukrajinščina | українська | ruščina | русский

Dostop do zdravstvenega varstva v EU

Če vam je odobrena začasna zaščita, boste imeli v svoji državi članici gostiteljici dostop do zdravstvenega varstva. Ko se torej prijavite in pridobite dovoljenje za začasno prebivanje, vam bo država članica gostiteljica omogočila dostop do svojega sistema zdravstvenega varstva.

Če javni zdravstveni sistem države članice gostiteljice oceni, da ste v celoti zavarovani, boste upravičeni tudi do evropske kartice zdravstvenega zavarovanja, ki vam daje pravico do potrebnega zdravstvenega varstva med začasnim bivanjem v drugi državi članici.

Specializirano bolnišnično zdravljenje

Za zagotovitev specializiranega bolnišničnega zdravljenja in oskrbe tistim, ki to nujno potrebujejo, je Komisija:

  • vzpostavila solidarnostni mehanizem za premeščanje beguncev in razseljenih oseb znotraj EU zaradi zdravljenja iz držav članic, ki mejijo na Ukrajino – na voljo je že 10 000 postelj
  • podprla dostop do rednega celjenja otrok, ki morajo biti prednostno obravnavani, omogoča pa tudi ciljno usmerjeno podporo osebam, ki bežijo pred vojno in imajo težave z duševnim zdravjem in travmatičnimi izkušnjami

Bolniki z redkimi boleznimi ali kompleksnimi zdravstvenimi stanji

24 evropskih referenčnih mrež za redke bolezni in kompleksna zdravstvena stanja skupaj podpira vse ukrajinske paciente in pacientke. Evropske referenčne mreže so specializirane za diagnosticiranje in zdravljenje redkih/zelo redkih bolezni na skoraj vseh področjih medicine, vključno z redkimi vrstami raka.

1 600 strokovnih centrov evropskih referenčnih mrež je vključenih v več kot 300 bolnišnic EU, ki so porazdeljene po večini ali vseh državah EU (vključno s sosednjo Ukrajino) in Norveško. Evropske referenčne mreže so se zavezale, da bodo zagotavljale vozlišče za bolnike z redkimi boleznimi v Ukrajini in zunaj nje.

Več informacij in smernic je na voljo na spletišču evropske referenčne mreže.

Informacije nacionalnih ministrstev in zdravstvenih agencij

Dokumenti

Informativni pregled12. april 2022
Factsheet: Access to health care in EU countries for persons displaced from Ukraine