Direct la conținutul principal
Solidaritatea UE cu Ucraina

Întoarcerea în Ucraina: întrebări și răspunsuri

Prezentare generală

Vă planificați întoarcerea, temporară sau permanentă, în Ucraina? Va trebui să țineți cont de câteva aspecte, mai ales de consecințele pe care această decizie le va avea asupra drepturilor pe care le-ați dobândit în UE. De asemenea, va trebui să aveți în vedere și chestiuni de ordin practic, cum ar fi impactul pe care îl va avea plecarea asupra unui cont bancar pe care l-ați deschis în țara-gazdă. Pe această pagină veți găsi răspunsuri la întrebări esențiale.

Întoarcerea în Ucraina pe o perioadă scurtă

M-am înregistrat pentru protecție temporară, dar vreau să mă întorc pentru scurt timp în Ucraina. Îmi voi pierde drepturile dobândite în UE?

Directiva privind protecția temporară vă oferă posibilitatea de a vă întoarce în mod voluntar și prevede măsuri aplicabile după încetarea protecției temporare. Dacă trebuie să vă întoarceți în Ucraina pentru o perioadă scurtă de timp, de exemplu pentru a vă vizita familia, pentru a colecta documente sau pentru a vă salva membrii de familie, nu vă pierdeți statutul de protecție temporară. O scurtă vizită în Ucraina nu ar trebui considerată de către țările UE ca fiind o decizie de returnare voluntară înainte de încheierea protecției temporare. Aceasta înseamnă că o scurtă călătorie în Ucraina nu ar trebui să conducă la revocarea permisului de ședere și la pierderea drepturilor aferente statutului. 

Întoarcerea în Ucraina pe o perioadă mai lungă

Acum am protecție temporară în UE și doresc să mă întorc în Ucraina. Voi putea să revin în UE și să beneficiez de protecție temporară?

Dacă intenționați să vă reîntoarceți acasă în Ucraina, ar trebui să informați autoritățile din țara în care locuiți cu privire la planurile dumneavoastră. Dacă ulterior decideți să reveniți în UE înainte de sfârșitul situației de urgență, veți avea din nou dreptul la protecție temporară. Vă recomandăm să contactați autoritățile din statul membru gazdă pentru a primi mai multe informații cu privire la modul în care vă puteți notifica plecarea/sistemul de notificare în vigoare și la consecințele nenotificării, precum și cu privire la garanțiile aplicabile pentru beneficiarii de protecție temporară.

Conturi bancare

Contul meu bancar va fi în continuare activ dacă decid să mă mut înapoi în Ucraina și dacă înregistrarea protecției mele temporare este „inactivă”?

Conturile bancare ar trebui să rămână deschise atâta timp cât permisul dumneavoastră de ședere este încă valabil, chiar dacă este inactiv ca urmare a deciziei de a vă întoarce în Ucraina pe o perioadă mai lungă.