Glavni sadržaj
Solidarnost EU-a s Ukrajinom

Povratak u Ukrajinu: pitanja i odgovori

Pregled

Kad počnete planirati povratak kući u Ukrajinu, privremeno ili trajno, trebate imati na umu niz stvari. Među njima je i pitanje kako će vaš povratak utjecati na vaša prava ovdje u EU-u. Možda brinete i o praktičnim pitanjima, primjerice kako će to utjecati na bankovni račun koji ste otvorili u zemlji domaćinu. Na ovoj stranici možete pronaći informacije koje će vam pomoći u rješavanju tih pitanja.

Kratkotrajni odlazak u Ukrajinu

Registrirani ste za privremenu zaštitu, ali se uskoro želite vratiti u Ukrajinu. Gubite li svoja prava u EU-u?

Direktivom o privremenoj zaštiti nudi se mogućnost dobrovoljnog povratka i predviđaju se mjere primjenjive nakon prestanka privremene zaštite. Ako se morate nakratko vratiti u Ukrajinu, npr. zbog posjeta obitelji, podizanja dokumenata ili spašavanja članova obitelji, ne gubite status privremene zaštite. Kratkotrajni posjet Ukrajini države članice EU-a ne bi trebale smatrati odlukom o dobrovoljnom povratku prije isteka privremene zaštite. To znači da kratak povratak u Ukrajinu ne bi smio dovesti do ukidanja boravišne dozvole i gubitka s tim povezanih prava. 

Povratak u Ukrajinu

Sad imate privremenu zaštitu u EU-u, a želite se vratiti u Ukrajinu. Hoćete li se moći vratiti u EU i ostvariti pravo na privremenu zaštitu?

Ako se planirate vratiti kući u Ukrajinu, trebali biste o svojim planovima obavijestiti nadležna tijela zemlje u kojoj boravite. Ako nakon nekog vremena odlučite da želite ponovno u EU prije nego što završi izvanredna situacija, ponovno biste imali pravo na privremenu zaštitu. Savjetujemo vam da se obratite nadležnim tijelima svoje države domaćina kako biste dobili više informacija o tome kako prijaviti odlazak, o postojećem sustavu obavješćivanja i posljedicama neobavješćivanja te o primjenjivim zaštitnim mjerama za korisnike privremene zaštite.

Bankovni računi

Hoće li moj bankovni račun i dalje biti aktivan ako se odlučim vratiti u Ukrajinu i ako moja registracija za privremenu zaštitu postane „neaktivna”?

Vaši bankovni računi također bi trebali ostati otvoreni sve dok je vaša boravišna dozvola još valjana, čak i ako je neaktivna zbog vaše odluke da se vratite u Ukrajinu na dulje razdoblje.