Gå direkt till innehållet
EU:s solidaritet med Ukraina

Återvända till Ukraina: Frågor och svar

Att tänka på inför hemresan

När du är redo att börja planera för att åka hem till Ukraina, tillfälligt eller för gott, är det några saker du måste tänka på. En viktig fråga är hur det påverkar dina rättigheter här i EU. Du kanske också undrar vad som händer med ditt bankkonto som du har öppnat i EU. Här får du svar på flera av dina frågor.

Åka tillbaka till Ukraina för en kortare tid

Jag har beviljats tillfälligt skydd men behöver åka tillbaka till Ukraina på ett kort besök. Förlorar jag mina rättigheter i EU då?

Direktivet om tillfälligt skydd ger dig möjlighet att frivilligt åka tillbaka och innehåller regler som gäller efter att det tillfälliga skyddet har upphört. Om du behöver återvända till Ukraina en kortare tid för att t.ex. besöka anhöriga, hämta handlingar eller hämta din familj så behåller du din tillfälliga skyddsstatus. Ett kortare besök ska inte ses som ett beslut att återvända frivilligt innan det tillfälliga skyddet upphör. Om du bara reser till Ukraina för ett kort besök ska du alltså inte bli av med ditt uppehållstillstånd eller dina rättigheter. 

Flytta tillbaka till Ukraina

Jag har fått tillfälligt skydd i EU men vill åka hem till Ukraina. Kan jag komma tillbaka till EU och behålla mitt tillfälliga skydd?

Om du planerar att åka hem till Ukraina bör du meddela myndigheterna i det land där du nu bor. Om du sedan skulle vilja återvända till EU medan kriget fortfarande pågår har du rätt till tillfälligt skydd igen. Du bör kontakta myndigheterna i ditt värdland för att ta reda på hur du informerar dem om din avresa, vad som händer om du inte meddelar att du rest tillbaka och vilka skyddsåtgärder du har om du har fått tillfälligt skydd.

Bankkonton

Är mitt bankkonto fortfarande aktivt om jag flyttar tillbaka till Ukraina och om min registrering för tillfälligt skydd är ”inaktiv”?

Dina bankkonton bör vara aktiva så länge du har ett giltigt uppehållstillstånd, även om det är inaktivt när du flyttar tillbaka till Ukraina för en längre tid.